Egészséges kenyér – Melyik a legjobb és hogyan együk?

egészséges
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 12. 13:33
Ne feledjük a megfelelő feltéteket!

Ne feledjük a megfelelő feltéteket!

Nem szívesen ismerjük be, de sokan imádjuk a kenyeret. Táplálkozási szempontból sokszor tűnhet rossznak, ám fontos tudni: nem mindegy, milyet eszünk. Sok kenyér kimondottan egészséges.

A kenyér sokak számára a főétkezések alapja. Táplálkozási szempontból azonban nem tűnik túl jó választásnak. Egész étrendek, diéták szólnak a kenyér és más szénhidrátok elhagyásáról.

Nem mindegy, hogy milyen kenyeret eszünk. A teljes kiőrlésű például nagyszerű gabonaforrás – hívja fel a figyelmet Natalie Mokari dietetikus, az észak-karolinai Charlotte-ból.

A kenyér kell! – De nem mindegy, miből

A kenyér része lehet a kiegyensúlyozott étrendnek - a szénhidrátok kulcsfontosságúak a jó egészség megőrzéséhez. Jó ötlet lehet napi 2-3 adag teljes kiőrlésű gabonát bevinni szervezetünkbe, ami a kenyérben is megtalálható. Egy 2017-es tanulmány szerint így jó eséllyel megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a vastagbél-, hasnyálmirigy- és gyomorrák.

„A működésünkhöz szükségünk van szénhidrátokra – mondta Mokari. - A szénhidrát az agy tápláléka. Észrevehetjük, hogy amikor nincs kellő mennyiségű szénhidrát a testünkben, nagyon lomhának érezzük magunkat és ködös lehet az agyunk, nincs elég energiánk."

Az egészséges kenyér nagyon is jó választás. Fontos azonban néhány tényezőt figyelembe venni: milyen fajta kenyér az és mit eszünk hozzá.

Foto:pixabay.com

Van-e kenyér, amely táplálóbb a többinél? Az attól függ, mit keresünk.

Fontos, hogy meghatározzuk egészségügyi céljainkat – emelte ki Steph Grasso, Washington-i dietetikus, aki a TikTokon is megosztja gondolatait. Mit jelent az egészséges?

A búzakenyerek több vitamint, teljes kiőrlésű gabonát és rostot tartalmaznak, s kevésbé befolyásolják negatívan a vércukorszintet, ami hasznos lehet az inzulinrezisztenciában szenvedők számára – jegyezte meg Mokari.

Vannak azonban, akik kimondottan a fehér kenyeret részesítik előnyben, fogyasszák azt – ha a címkéket összevetjük, olyan lényegesen nem különböznek egymástól.

Azok számára, akik aggódnak beleik egészsége miatt, vagy finomítás nélkül szeretik élvezni a fehér kenyér ízét, javasolt a kovász kipróbálása. A kovászt fermentálják, ez a folyamat hasznos lehet a bélmikrobiómák számára, s ha valóban lassú erjesztésű a kovász, könnyebben meg tudja emészteni a glutént a szervezet.

Annak is érdemes utánanézni, hogyan készül a kenyér. Keressünk egyszerű összetevőket, mint például liszt, víz, só és élesztő – ez azért lényeges, mert könnyű becsempészni a nagyobb mennyiségű cukrot és nátriumot a kenyértermékekbe – hívta fel a figyelmet Mokari.

Ha több rostot szeretnénk enni, a teljes kiőrlésű gabonás a megfelelő, egészséges kenyér számunkra – javasolta Grasso. Hogy a címkék ne vezessenek félre, ellenőrizzük az összetevők listáját. A teljes kiőrlésű lisztnek első helyen kell szerepelnie és nagyobb százalékban, mint a többi összetevőnek. Egy kis extra rostért érdemes olyan kenyeret venni, melynek kéregébe magvakat sütöttek.

Tipp még: a helyi pékségek kínálatában gyakran van jó minőségű, friss kenyér, amely egyszerű alapanyagokból készül.

De mi a helyzet a diétával és az alacsony szénhidráttartalmú kenyerekkel?

Ezek a kenyértípusok Mokari szerint általában több hozzáadott és szükségtelen összetevőt tartalmaznak, hogy jobb ízűek legyenek. Persze ha valaki erre vágyik, fogyassza nyugodtan.

kenyer
Foto:123rf.com

Kenyér és egészség – mit együnk hozzá?

Kenyeret önmagában ritkán eszünk - ezért fontos átgondolni a teljes étkezésünket.

Amennyiben vércukorszintünk miatt aggódunk, a kenyér lehet a kiegyensúlyozott táplálkozás része, azonban egészséges zsírokat és fehérjéket kell ennünk hozzá.

A kenyérben lévő szénhidrátok gyors energiát adhatnak, s ha magában esszük, gyorsan eltűnik a hatása – ha azonban fehérje és zsír is van hozzá, az segít fenntartani a lendületünket.

Legyen szó teljes kiőrlésű vagy fehér kenyérről, fehérjét és zsírt mindig fogyasszunk hozzá – tanácsolta Mokari. Egy reggelire fogyasztott kenyeret például párosítsunk tojással, avokádóval vagy mogyoróvajjal.

Grasso megjegyezte: gyakran alulértékelik az emberek az ebédre szánt szendvicseket – nem hiszik, hogy képesek jól ötvözni a fehérjéket, zöldségeket, egészséges zsírokat és szénhidrátokat. Pedig a salátával, fehérjével fogyasztott kenyér mindig jó egyensúlyt teremt, s a nap végéig lesz energiánk.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ami manapság divatos, az nem feltétlenül jobb. Ha szeretjük a kenyeret, együk olyan módon, ahogy szeretjük – legalább időnként -, mert ha mindig szigorúak vagyunk magunkkal, az visszaüthet, ráadásul nem leszünk túl boldogok a mindennapokban.

Minél jobban korlátozunk valamit, annál jobban akarjuk majd – ezért fontos az egyensúly.

A szénhidrátok fontos célt szolgálnak, nélkülük lomhának és ingerlékenynek érezhetjük magunkat. A kiegyensúlyozott étrend nagyon lényeges – akár teljes kiőrlésű, akár más, egészségesebb kenyeret fogyasztunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.