Bármilyen alapbetegség miatt szükséges a vastagbélműtét elvégzése (pl. súlyossá vált gyulladásos bélbetegség, daganatos megbetegedés), mindenképpen félelmet kelt a betegekben.
Mindenképpen rizikós műtétről van szó, ami az életminőséget jelentősen képes befolyásolni, főleg, ha sztóma kialakítására is sor kerül. Jelen írás nem terjed ki a sztómával élők étrendi ajánlására; azt az esetet vesszük alapul, amikor a műtét után a beteg sztóma nélkül térhet haza és lábadozhat tovább otthonában. Az ő számukra is szükséges a megfelelő étrend összeállítása.
A vastagbél a tápcsatorna utolsó, kb. 1,5 méter hosszú szakasza. Itt élnek azok az egysejtű élőlények, melyek az emésztés során hasznosulni nem képes rostokat bontják, miközben a szervezetünk számára hasznos anyagokat (pl. K- és B-vitamint) termelnek. A vastagbélben zajlik továbbá a víz és az egyes ionok visszaszívása is.
A műtét során a vastagbélből kisebb-nagyobb szakaszok kerülnek eltávolításra, ezáltal a fent említett funkciók sérülnek. Jobb oldali vastagbélműtét esetén a vízvisszaszívódás képességének nagyobb érintettsége miatt gyakoribb a hígabb széklet és hasmenés – ez diétával és gyógyszerekkel korrigálható. Bal oldali érintettség esetén ez a hatás kevésbé érvényesül, ott főként a székelés gyakorisága növekszik. A végbél érintettsége esetén pedig a székelési inger és a székletürítés zavara figyelhető meg.
Laporoszkóppal végzett, szövődménymentes vastagbélműtét után pár órával a kórházban már engedélyezett a folyadékfogyasztás. A műtét utáni első néhány napon még pépes étrendet kap a beteg, a kórházat általában az 5. napon lehet elhagyni. Ezt követően – egyéni, dietetikussal történő konzultáció alapján, az alapbetegség figyelembevételével – az étrend otthonunkban tovább bővíthető. Eleinte érdemes többször, kis adagokat ennünk, az adagnagyságokat fokozatosan növeljük. Általában a műtétet követő 6. héten térhetünk át a könnyű-vegyes étrendre.
Vastagbélműtét után a diéta célja a műtéten átesett bélszakasz kímélete, a lehetséges szövődmények kialakulásának megakadályozása.
Fontos, hogy az elfogyasztott étel könnyen emészthető legyen. Az ételek emészthetősége a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától egyaránt függ. A magasabb rosttartalmú alapanyagok nehezebben emészthetők, ezért gabonákból NE a teljes kiőrlésű, hanem a finomított lisztből készült termékeket válasszuk. Tésztáknál a tojás és az apró méret javítja az emészthetőséget, ezért egy 4 tojásos eperlevél tészta jobb választás, mint a durum spagetti. Kelt tésztákat még egészségeseknek sem kéne melegen fogyasztani, mert ingerlik a bélrendszert. A fiatal állatok húsa, illetve a zsírszegényebb húsrészek könnyebben emészthetők. Zöldségek és gyümölcsök esetében az emészthetőség hámozással, passzírozással, gőzöléssel javítható. Az alapanyagok lazítását célzó konyhatechnológiai eljárások – pl. klopfolás, darálás, habbal lazítás – szintén alkalmazhatók.
Műtét után az érintett bélszakaszon szűkületek keletkezhetnek, ezért fontos, hogy az étrend ne tartalmazzon durva rostokat, mert ezek mechanikailag képesek tömődést okozni. Ne fogyasszunk káposztaféléket, hüvelyeseket, hagymaféléket, olajos magvakat.
A rostbevitelt inkább olyan növényi alapanyagokkal oldjuk meg, melyek vízben oldódó rostokat (pl. pektint) tartalmaznak (pl. sárgarépa, alma, birsalma). Választható zöldségek és gyümölcsök pl. az alma, őszibarack, meggy, burgonya, paraj, sóska, cékla, spárgatök, cukkini, padlizsán. Az apró magvas gyümölcsök (pl. málna, szeder, szamóca, ribiszke, egres) akkor fogyaszthatók, ha a magokat kiszűrjük. Minden esetben távolítsuk el az alapanyagok héját! Zöldbabot és zöldborsót is használhatunk, krémlevesnek vagy főzeléknek – de csak pürésítve, a héjától elválasztva. (A turmixolás nem elegendő, mivel az a durva rostokat csak szétaprózza, de nem szűri ki az ételből.) A gyümölcsöket kompótként, mártásként is fogyaszthatjuk.
Kerüljünk minden olyan alapanyagot, ami kicsit is alkalmasnak látszik a sérült bélszakasz ingerlésére. Ilyenek pl. a csípős, intenzív fűszerek (fekete bors, chili, mustár, torma stb.), zöldfűszereket azonban bátran használhatunk továbbra is. A füstölt termékek szintén irritálják a bélrendszert.
A feldolgozott húskészítmények és a vastagbélrák kialakulása között ismert összefüggés áll fenn, ezért fogyasztásukat csökkentsük a minimálisra. Legtöbbjük tartósítószereket, nátrium-nitritet tartalmaz, ezek nem segítik a frissen műtött bélcsatorna gyógyulását. Ha mindenképpen muszáj, tartósítószermentes, főtt, semmiképpen nem füstölt termékeket (pl. jó minőségű marhapárizsit) válasszunk. Jó alternatíva a probléma megoldására a hústartalmú bébiételek szerepeltetése az étlapon.
A kórházból való távozás után otthon az első napokban célszerű összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszereket fogyasztani: háztartási keksz, pászka, vizes zsemle, vizes kifli, burgonyás kenyér, fehér kenyér, rizs, burgonya, alma, sárgarépa, nyáklevesek… Az étrend bizony elég unalmasan indul, de napról napra fokozatosan bővíthető!
Húsokból a sovány, fiatal állatok húsát használjuk (pulyka, csirke, nyúl, sertéscomb…) kevés zsírral elkészítve (főzve, párolva, sütőzacskóban, alufóliában, teflonlábasban stb.). Könnyen emészthető, jó megoldás a vagdalt, a húsfelfújt, de választhatunk halat is (roston vagy zöldségekkel párolva).
A tojás zsírszegény módon elkészítve javasolható az étrendben (pl. lágytojás), kb. a 10-14. naptól. Ételkészítéshez már korábban is használhatjuk a tojás fehérjéjét lazításra.
A tejtermékek közül a savanyított termékek (joghurt, kefir) szerepe kiemelkedő. Vastagbélműtét után a tejfehérje emészthetősége sokaknál romlik, ezért – ha az indokolt – célszerű laktózmentes alapanyagokat választani. Ha a tejfogyasztás gondot jelent, azt pl. zabitallal, rizsitallal helyettesíthetjük. Sajtokból a félzsíros/sovány termékeket válasszuk.
A cukrot sokan nem tolerálják jól műtét után: minél később és minél kisebb mennyiségben építsük be újra ételeinkbe, figyeljük a tüneteket!
A további bővítés során kb. a 3. héttől a zöldbab és zöldborsó már áttörés nélkül is fogyasztható. A 4. héttől fiatal szárnyasok mája, olajos halak, (nem durum) száraztészták, illetve piskótafélék is választhatók.
Jelen mintaétrendünkben a napok száma tájékoztató jellegű. Ha az egyik nap diétája gondot okoz, semmiképpen ne bővítsük tovább az étrendet, inkább lépjünk vissza egy lépést.MINDEN ESETBEN KONZULTÁLJON KEZELŐORVOSÁVAL ÉS DIETETIKUSÁVAL, MERT A VASTAGBÉLMŰTÉT UTÁNI DIÉTA SZEMÉLYRE SZABÁSA EGYETLEN ÉTRENDDEL NEM MEGOLDHATÓ.
Olyan gyógynövényeket használhatunk, melyek antibakteriális, összehúzó, gyulladásgátló, hámosító hatásúak.
A Györgytea legjobbgyulladáscsökkentőteakeveréke aKamillás teakeverék, melyből napi 1-3 csészével fogyaszthatunk étkezések között. Az ebben található gyógynövényekantibakteriálistulajdonságúak és a sérültbélnyálkahártyaregenerációjábanis segítenek. Ugyanakkor a teakeverék nemcsak hatékony, hanem kifejezetten kellemes ízű is.
Abban az esetben, ha a műtét után hasmenés jelentkezik,összehúzóhatású gyógynövényeket fogyasszunk. Azapróbojtorjánteája kiváló erre a célra, és a gyulladás enyhítésében is segíthet, baktériumölő hatása is van, valamint az emésztőszervek működését is támogatja. A még jobb hatás érdekében keverjük összeerdei szeder– ésmálnalevéllelegyenlő arányban, és pár perces főzéssel készítsük el a teát, így az összehúzó hatású anyagok jobban kioldódnak. Ebből a keverékből igyunk meg a nap folyamán három csészével, étkezések között fogyasztva. Nagyon jó székletfogó hatású. Addig használhatjuk, amíg szükséges.
(Forrás: webbeteg.hu)
A gyógynövények is hozzájárulhatnak a betegség elkerüléséhez. Fogyasszunk emésztést-felszívódást könnyítő, epeváladék termelést fokozó gyógynövényeket, ezek az aranyvessző, a borsmenta, a gyermekláncfű, a mezei katáng és a kis ezerjófű, melyek együttesen megtalálhatók azAranyvesszős teakeverékben. A székelést könnyítő növényeket pedig aMezei katángos teakeverékbentaláljuk. Ihatjuk ezen kívül a gyulladást csökkentőKamillás teakeveréketis. Ha a stresszes életmód a kiváltó ok, akkor pedig segíthetAz erdő csendje, illetve aMacskagyökeres teakeverék, melyek nyugtató hatásúak.
A gyógynövényeket kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a gyógynövények fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.