Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend lényege, hogy az emésztőrendszerre a lehető legkevesebb terhet rójjunk. Hasonló az alacsony rosttartalmú diétához, de kizár néhány olyan élelmiszert is, amelyek serkenthetik a bélösszehúzódásokat.
A maradék az emésztőrendszerben az emésztés kezdeti szakaszainak befejezése után visszamaradó anyagra utal. Ezek az anyagok gyakran sok rostot tartalmaznak, mivel a szervezet nem képes teljesen megemészteni a rostokat.
Az alacsony maradékanyag-tartalmú diétát általában gyulladásos bélbetegség (IBD) fellángolásában szenvedőknek, bélműtétek és kolonoszkópia előkészítése esetén, valamint fertőző vastagbélgyulladásban vagy akut divertikulitisben szenvedő betegeknek ajánlják.
A napi ajánlott rostmennyiség, amelyet az embereknek ideális esetben fogyasztaniuk kellene, körülbelül 25-38 gramm. Ez azonban nem biztos, hogy megfelelő az IBD-ben szenvedők számára. A magasabb rosttartalmú étrendet kerülni kell a bélműtéten átesett embereknél, vagy ha az IBD tünetei fellángolnak.
Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrend követése esetén a tipikus tanács az, hogy a diétát kipróbálók naponta legfeljebb 10-15 gramm rostot fogyasszanak.
Kerülni kell a tejtermékeket és bizonyos típusú szénhidrátokat is. Ezek hasi görcsöket és hasmenést idézhetnek elő.
Egészségügyi szakembernek vagy dietetikusnak kell felügyelnie Önt, ha úgy dönt, hogy alacsony maradékanyag-tartalmú étrendet követ. Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéták általában csak rövid távú használatra ajánlottak.Az Ön egyéni igényeinek kell meghatározniuk az ételek mennyiségét és típusát, valamint azt, hogy mennyi ideig követi a diétát.
Az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során számos egészséges étel közül választhatunk. J
Az alacsony maradékanyag-tartalmú étrendhez megfelelő főzési módszerek a következők:
Szükség lehet nagyobb mennyiségű víz fogyasztására a székrekedés elkerülése érdekében.
Mintaétrend:
Reggelire:
Ebédre:
Vacsorára:
A dietetikus segíthet abban is, hogy mely élelmiszereket kell kerülnie az alacsony maradékanyag-tartalmú diéta során. Íme néhány olyan élelmiszer, amelyet általában kerülni kell:
Az alacsony szermaradéktartalmú ételeknek jól megfőzöttnek kell lenniük. Kerülje az olyan főzési módszereket, mint a sütés, grillezés, amelyek az ételt keménnyé vagy szárazzá tehetik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.