Meglepő, hogy mennyi elfogadható ok van arra, hogy klorofill-kiegészítőket vagy spirulinát együnk.
A chlorella és a spirulina olyan algák, amelyeket általában por formájában fogyasztanak. Mindkettő tápanyagokban gazdag, a spirulina pedig csodálatosan hatékony a szív- és érrendszeri egészség szempontjából. A klorofill az a zöld pigment, amelyet a növények a fény energiájának elnyelésére használnak. Természetes módon jelen van a chlorellában, a spirulinában, más algákban és a zöld zöldségekben. A klorofill pedig, mint említettük, étrend-kiegészítő formájában is kapható. A klorofill használható arra a ködös fogalomra, amit méregtelenítésnek hívnak, és hasznos lehet a testszag ellen. A klorofillal csak egy kapszulát kell bekapni. A chlorella és a spirulina esetében ki kell találnia, hogyan vegyen be legalább egy teáskanálnyi port.
Ha a méregtelenítés az, ami érdekli, van néhány érdekes kutatás a tisztított klorofill-kiegészítőkről. (Valójában a legtöbb táplálékkiegészítő nem egészen klorofill. Az összetevő a címkén a klorofillin lesz, ami egy stabilabb forma.) Nem sok klorofillt szívunk fel, és ez a kulcsa az előnyeinek: A klorofill megköti a mérgező vegyületeket, és megakadályozza, hogy felszívódjanak, így azok a széklettel ürülnek ki. A klorofill és a klorofillin például csökkenti az aflatoxin felszívódását, amely egy gyakori májrákkeltő anyag, amelyet a földimogyorón és a kukoricán elszaporodó penészgomba termel.
Úgy tűnik, hogy a klorofill-kiegészítők ugyanezt a szekvenáló trükköt végzik a húsokban található kétféle egészségtelen vegyi anyaggal szemben. Az első a policiklikus aromás szénhidrogének, amelyek a grillezett húsok legfinomabb, elszenesedett részében vannak. A második a dioxinok, amelyek olyan ipari szennyező anyagok, amelyek felhalmozódnak a húsokban és más állati termékekben. (A dioxinok csökkentik az állatok spermatermelését, különösen a hímivarsejtekre hatnak, így kevesebb hímivarsejt születik. És van némi bizonyíték arra, hogy ez az embereknél is előfordulhat).
Azt feltételezik, hogy az elfogyasztott zöldségekben lévő klorofill ellensúlyozhatja a vörös hús fogyasztásának esetleges káros hatásait. Ez lehet az oka annak, hogy amikor a kutatók megpróbálják a vörös hús fogyasztását összefüggésbe hozni az egészségügyi problémákkal, egyes tanulmányokban összefüggés mutatkozik, másokban viszont nem.
A testszagra áttérve, a klorofillin kapszula segíthet egyeseknek csökkenteni a testszagot, valamint a vizelet és a széklet szagát. A klorofillin segít megszabadulni a TMA-tól is, egy bűzös kémiai anyagtól, amelyet a bélbaktériumok termelnek, amikor bizonyos ételeket fogyasztunk. A legtöbb ember képes a TMA-t olyan formába átalakítani, amelynek nincs intenzív szaga. Néhány ember azonban nem képes erre, és így kellemetlen szagú vizelet, izzadság és lehelet marad. A klorofillin feltehetően szekvenálja a TMA-t a bélben, így az a széklettel ürül ki, nem pedig ezeken az egyéb útvonalakon.
Minden étrend kiegészítőnél fontos, hogy a lehetséges kockázatokat és az előnyöket is figyelembe vegyük. A klorofillint már évek óta biztonságosan használják, így a következő kockázatok meglehetősen valószínűtlenek, de jó, ha tisztában vagyunk velük. A mérgező vegyületek megkötése mellett a klorofillin jótékony vegyületeket is megköthet, így váratlan mellékhatásai lehetnek, ha hosszú időn keresztül minden étkezéshez szedjük. És vigyázat! A klorofillin hamis pozitív eredményt okozhat a székletben lévő vérre vonatkozóan.
Természetesen klorofillhoz juthatunk a zöld zöldségek fogyasztásával is. Körülbelül egy uncia kelkáposzta vagy néhány uncia petrezselyem vagy spenót annyi klorofillt ad, mint egy száz milligrammos kapszula.
Klorofillt - sok tápanyaggal együtt - olyan algákból is nyerhetünk, mint a chlorella és a spirulina. Ezek élelmiszerek, nem tisztított vegyületek. A chlorella vagy spirulina adagja egy-két teáskanálnyi por, ami több, mint ami egy kapszulába belefér. A klorella és a spirulina fehérjét, B-vitaminokat, karotint, asztaxantint és még sok mást tartalmaz. A jelentések szerint néhány, de nem minden chlorella termék - és kisebb mértékben a spirulina is - tartalmaz B12-vitamint, ami rendkívül ritka vegán forrássá teheti őket ennek a vitaminnak a tekintetében.
A két alga fontos dolgokban különbözik egymástól: A klinikai előnyöket bizonyító kutatások tekintetében a spirulina messze az élen jár. Kimutatták, hogy javítja az emberek koleszterinszintjét, vérnyomását, vércukorszintjét és oxidatív állapotát, és valószínűleg gyulladáscsökkentő hatása is van. A chlorelláról sokkal kevesebb klinikai kutatás van. A chlorella termékek minősége és összetétele pedig eltérő, részben a kemény sejtfalak megtörésére használt különböző eljárások miatt. A spirulinának nincs ilyen problémája.
Ha a spirulina és a chlorella pusztán azért érdekli, mert tápanyagokban gazdag szuperélelmiszerek, íme néhány további módszer, hogy több vitamint, ásványi anyagot és fitonutrienseket építsen be az étrendjébe.
A szuperélelmiszerek és étrend-kiegészítők hihetetlenül hasznosak lehetnek, de a tápanyagokban gazdag étrend legalapvetőbb megközelítése a teljes értékű élelmiszerek fogyasztása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.