A kálium a kalciumhoz és a nátriumhoz hasonlóan olyan ásványi anyag, amely bizonyos élelmiszerekben található. A megfelelő mennyiségű kálium az étrendben segít megőrizni az egészségünket, ezért nagyon fontos, hogy sok káliumban gazdag ételt fogyasszunk.
A kálium élelmiszerforrásai
Számos olyan élelmiszer, amelyet már fogyaszt, tartalmaz káliumot. Az alább felsorolt élelmiszerek magas káliumtartalmúak. Ha növelni szeretné a kálium mennyiségét az étrendjében, válasszon egészséges ételeket az alábbi tételek kiválasztásával.
Banán, narancs, sárgadinnye, sárgabarack, grapefruit (egyes szárított gyümölcsök, például az aszalt szilva, a mazsola és a datolya szintén magas káliumtartalommal rendelkeznek).
A káliumban gazdag gyümölcsök leve is jó választás:
Bizonyos tejtermékek, mint például a tej és a joghurt, magas káliumtartalmúak (a legjobb az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes).
Egyes halak:
A káliumban gazdag babok és hüvelyesek közé tartoznak a következők:
Egyéb káliumban gazdag ételek a következők:
Az Ön szükséglete eltérő lehet, ha vesebetegségben szenved. Néhány vesebeteg embernek az irányelveknél kevesebb káliumot kell bevinnie. Ha a veséi nem működnek jól, túl sok kálium maradhat a szervezetében, ami ideg- és izomproblémákat okozhat. Ha vesebetegsége van, és orvosa még nem közölte Önnel, hogy mennyi a káliumhatárérték, kérdezzen rá.
A címkén?
Sokáig a kálium nem szerepelt a csomagolt élelmiszerek tápértékadatain. De 2016 májusában megváltoztak a tápértékadatokra vonatkozó szabályok, és a kálium mostantól szerepel a listán. A vállalatoknak 2020 januárjáig kellett frissíteniük az élelmiszerek címkéit. Ez a szabály megkönnyíti a káliumbevitel nyomon követését a jobb egészség érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.