A kor előrehaladtával a testünk is megváltozik, így az étrendünknek is változnia kell. A Mayo Clinic wellness-dietetikusának tippjei segíthetnek abban, hogy biztosítsa a szükséges tápanyagok bevitelét.
Az vagy, amit megeszel, igaz? Az 50 év feletti nők számára a megfelelő ételek fogyasztása még fontosabbá válik az egészségügyi problémák elkerülése érdekében.
Jason Ewoldt, RDN, LD, a Mayo Clinic Healthy Living Program wellness dietetikusa gyakran segít a nőknek módosítani étrendjüket, hogy lépést tartsanak a szervezetükben végbemenő változásokkal. Évtizedes kutatások eredményei fegyverezték fel az olyan egészségügyi szakembereket, mint ő, táplálkozási ismeretekkel, amelyek segíthetnek a nőknek abban, hogy életerősek maradjanak az öregedés során.
Ewoldt azt javasolja, hogy az 50 év feletti nők három fontos tápanyagot célozzanak meg az öregedés okozta leggyakoribb változások leküzdésére.
1. Kalcium a csontok egészségéért
A csontritkulás meglehetősen nagy figyelmet kap, és a legtöbb idősebb nő tisztában van azzal, hogy a kor előrehaladtával nő ennek a csontbetegségnek a kockázata. Valójában minden harmadik 50 év feletti nőből egynél fennáll a csontritkulás okozta csonttörés kockázata. A csontritkulás a férfiakat is érinti, de nem ilyen magas arányban.
"Az életkor előrehaladtával kevesebb kalciumot szívunk fel, és egyes nők tejtermékeket - a legjobb kalciumforrásokat - is egyre kevésbé képesek tolerálni, ahogy öregszenek" - mondja Ewoldt. "A sötét leveles zöldségek és a kalciummal dúsított narancslé jó források lehetnek."
Az 50 év feletti nőknek napi 1200 milligramm kalciumra van szükségük. A bevitel nyomon követéséhez használja az élelmiszereken található tápértékadatok címkéjét.
2. Fehérje az egészséges izomtömegért
Az idősebb nők hajlamosak többet ülni, kevesebbet mozogni. Ez súlyosbítja a természetes öregedési folyamatot, az úgynevezett szarkopéniát, vagyis az izomtömeg csökkenését. Mire a nők 80 év közelébe érnek, akár a vázizomzatuk felét is elveszíthetik. Az elegendő fehérjefogyasztás csökkenti ennek az izomvesztésnek a hatását.
"Az egészséges, növényi alapú étrend, amely nem tartalmaz húst, a fő fehérjeforrást, még mindig elegendő fehérjét biztosíthat, ha okosan választunk" - mondja Ewoldt. Azt ajánlja, hogy együnk több szóját, quinoát, tojást, tejterméket, dióféléket, magvakat és babot.
A fehérjeszükségletünk attól függ, hogy milyen a súlyunk. Az 50 év feletti nők számára a szakértők 1-1,5 gramm fehérjét javasolnak testsúlykilogrammonként. Ha például 140 kilót nyom valaki, akkor annak legalább 63 gramm fehérjére van szüksége naponta.
3. B-12-vitamin az agyműködéshez
A nők az életkor előrehaladtával kevesebb tápanyagot szívnak fel az ételekből. Az egyik kulcsfontosságú tápanyag, amelyből nem szívódhat fel elég, a B-12-vitamin, amely mind az egészséges vörösvértestek, mind az agyműködés fenntartásához elengedhetetlen.
"A B-12-vitamin legjobb forrásai a tojás, a tej, a sovány húsok, a halak és a dúsított élelmiszerek, például a gabonafélék és a gabonafélék" - mondja Ewoldt. "Különösen a vegánoknak kell több dúsított élelmiszert választaniuk, de még azoknak az idős embereknek is nehézséget okozhat az elegendő B-12-vitamin felszívódása, akik mindenféle élelmiszert fogyasztanak."
Bár az 50 év feletti nők számára a B-12-vitamin ajánlott napi bevitele 2,4 mikrogramm naponta., azért beszéljen orvosával, hogy megtudja, szüksége van-e kiegészítésre is.
1.Tegye étrendje alapjává a teljes értékű élelmiszereket. "A teljes kiőrlésű gabonafélékre, gyümölcsökre és zöldségekre való összpontosítás segít elkerülni sok korral járó gyakori problémát" - mondja Ewoldt.
2. Igyon, akkor is, ha nem szomjas. A szervezet szomjúságérzékelésének módja az életkor előrehaladtával megváltozik. Ewoldt azt mondja: "Győződjön meg róla, hogy sok vizet iszik, még akkor is, ha nem érzi magát szomjasnak. Vigyen magával egy vizes palackot, és minden étkezéshez igyon egy pohárral".
3. Írja a naptárba (És tartsa is be.) Ewoldt gyakran javasolja ügyfeleinek, hogy készítsenek konkrét terveket, amelyekben pontosan meghatározzák, mikor és hogyan jutnak hozzá a kulcsfontosságú tápanyagokhoz. "Írja be egy naptárba, hogy mikor, mit kell megennie. Azzal, hogy egyszerűen "találkozót" kötünk az almával, nagyobb valószínűséggel fogjuk megenni".
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.