A túró alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú, tápanyagdús. Népszerűsége az elmúlt évtizedekben nőtt, és gyakran ajánlják az egészséges étrend részeként. Ezen okok miatt széles körben használják sportolók és fogyókúrzók is.
Lássuk, miért is olyan jó a túró, és hogyan építheted be az étrendedbe.
A túró tele van tápanyagokkal
A túró tápanyagprofilja a felhasznált tejzsír mennyiségétől és a hozzáadott nátrium mennyiségétől függően változik. Egy csésze (226 gramm) alacsony zsírtartalmú (1%-os tejzsír) túró a következőket tartalmazza:
A túró szénhidráttartalma 3% körüli. A túró kalóriatartalmának több mint 70%-át a fehérje teszi ki.
Amennyiben sok túrót fogyaszt, fontolja meg az alacsony nátriumtartalmú vagy nátriummentes változatok vásárlását. A magas nátriumbevitel egyes embereknél megemeli a vérnyomást, ami potenciálisan növeli a szívbetegségek kockázatát.
A túró segíthet a fogyásban
A fogyókúrás étrendek gyakran tartalmaznak túrót. Ez részben magas fehérje- és alacsony kalóriatartalma miatt van így. Egy tanulmány 1 éven keresztül követte azokat az embereket, akik olyan diétát tartottak, amely magas fehérjetartalmú ételeket, például túrót tartalmazott. Kimutatták, hogy az étrend segített a testsúly csökkentésében, nőknél átlagosan 2,8 kg, férfiaknál pedig 1,4 kg fogyást értek el.
Ezenkívül a magas fehérjebevitel, mint például a túróban lévő kazein, bizonyítottan segít növelni a teltségérzetet. Úgy tűnik, hogy a túró hasonló mértékben serkenti a teltségérzetet, mint a tojás.
Emellett a túró kalciumot tartalmaz. A kalciumról pedig pedig vizsgálatok során már bizonyították, hogy segít csökkenteni a zsírfelhalmozódást és felgyorsítja a zsírégetést.
Íme néhány kreatív módja a túró fogyasztásának:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.