Túrógombóc, ami nem is gombóc

édesség
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 11. 14:02
Túrógombóc nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Milyen a jó túrógombóc? Puha, lágy és rezgős. Néha ugyan megesik, hogy nem is gombóc, inkább óriás galuska, de attól még kihagyhatatlan fogás. A túrógombócot az egész családunk szereti. Illetve csak majdnem az egész, mert Nagylány inkább a szilvásra esküszik.

Túrógombóc nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Milyen a jó túrógombóc? Puha, lágy és rezgős. Néha ugyan megesik, hogy nem is gombóc, inkább óriás galuska, de attól még kihagyhatatlan fogás. A túrógombócot az egész családunk szereti. Illetve csak majdnem az egész, mert Nagylány inkább a szilvásra esküszik.

Ha személy szerint engem kérdezel, nekem teljesen mindegy milyen ízesítésű gombócot tálalnak fel, csak sok legyen belőle. Nagyon sok. Néha még az is kevés. A gombócmániám kezdete évtizedekkel korábbra datálódik.

Emlékszem, gyerekkoromban, amikor négy-öt évente a kanadai rokonaink hazalátogattak, apai nagyanyám órákon át gyúrta, görgette a több tucat szilvás gombócot, mert a tengerentúlon bár mindent meg lehetett kapni már akkor is – harminc-negyven éve -, de a kézzel formázott, fahéjas cukorral egyesével megtöltött besztercei szilvákkal készült gombócot semmi nem tudta helyettesíteni.

Így aztán mindenki igyekezett kihasználni a lehetőséget, hogy annyiszor és annyit egyen belőle, amennyit nem szégyellt. Én meg csak sodródtam az árral és élveztem a helyzetet, mert persze nekem kanadai rokonok nélkül is bármikor készített nagyanyám gombócot, ha úgy kívántam, de ostoba lettem volna nem kihasználni a lehetőséget.

Arra is emlékszem, hogy nem csak ízre, de kinézetre is hibátlanok voltak azok a szilvás gombócok. Tökéletesen gömbölyűek voltak, sehol egy pupli, sem hupli nem volt rajtuk. Ez a nagyszülői hagyatékvezért éveken át, amikor gombócokat formáztam. De ahogy gyarapodott a családunk, a szilvás változatra egyre ritkábban vállalkoztam, mert öt gyerekre elegendő mennyiséget készíteni nem kicsit időigényes.

Így jött a képbe aztán a túrós változat. Sokkal egyszerűbben megvan és aki szereti a túrót, annak nem kell ennél tökéletesebb desszert. A túrós változattal azonban együtt járt egy – nem kevés fejtörést okozó – dilemma is: melyik a fontosabb, a külalak vagy az állag? Sok-sok kísérletezés után most már egyértelműen az állagra szavazok, így született meg a mi túrógombócunk, ami kinézetre inkább óriás galuska, de ez az ízén mit sem változtat. Sőt!

Túrógombóc, ahogy mi szeretjük

habos túrógombóc

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:

Hozzávalók

  • ½ kg túró
  • 6 dkg búzadara
  • 6 dkg liszt
  • 3 tojás
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál édesítőszer
  • 1 citrom reszelt héja/ fél rúd vanília kikapart magjai (opcionális)
  • vaj, zsemlemorzsa
  • tejföl, édesítőszerrel

Elkészítés

  1. Első lépésként törjük át a túrót és válasszuk szét a tojásokat.
  2. Adjuk a túróhoz a tojások sárgáit, a búzadarát és a lisztet (ha használunk, itt adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait).
  3. Dolgozzuk össze alaposan a masszát, majd fedjük le és tegyük félre körülbelül három óra időtartamra.
  4. Egy nagy lábosban forraljuk vizet és adjuk hozzá sót.
  5. A tojásfehérjékhez adjuk hozzá a csipet sót és kezdjük el felverni. Mikor már félig felhabosodott, adjuk hozzá az édesítőszert és verjük addig, amíg fényes nem lesz.
  6. Óvatosan keverjük a felvert tojáshabot a túrós masszához.
  7. Egy nagy kanállal szagassunk nagyobb galuskákat és tegyük őket a lobogó vízbe. Vegyük vissza kicsit a lángot és főzzük addig a "gombócokat", amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
  8. Forgassuk a megfőtt galuskákat vajon píritott zsemlemorzsába.
  9. A tálaláshoz kínáljunk édesített tejfölt.
habos túrógombóc
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.