Hogyan a legegészségesebb a fokhagyma?

antibiotikum
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 09. 15:25
Jól tudjuk, hogy a fokhagyma rendkívül egészséges,hiszennemcsak gazdag tápanyagokban, hanem fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kialakulásának az esélyét.

Jól tudjuk, hogy a fokhagyma rendkívül egészséges,hiszennemcsak gazdag tápanyagokban, hanem fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kialakulásának az esélyét.

Ráadásul erős fertőtlenítő hatással bír, gyulladáscsökkentő, természetes antibiotikumként tartják számon.

Tény: a nyers fokhagyma a legegészségesebb, de sajnos ettől sokan ódzkodnak az intenzív illat és/vagy ízokán. Vajon ugyanannyira hatásos hőkezelve? Jó hír, hogy megfelelően elkészítveígyis megmaradhat számospozitív tulajdonsága – mutatjuk!

A főzés azért problémás, mert jelentősen csökkentheti a vitamintartalmat. A C- és B-vitamin egyaránt oldódik a vízben, ezért ajánlott minimalizálni a hagyma főzési idejét – vagy vízgőz felett párolni –, hogy megőrizzüka benne rejlő vitaminokat. A K-vitamin csak zsírban oldódik,tehát afőzés nem befolyásolja. Az ásványi anyagokat nem lehet lebontani, de „kifőzhetjük” a hagymából többek közt a mangánt és kalciumot, ezért ha tényleg minél több vitamint szeretnénk megtartani, érdemes úgy módosítani a recepten, hogy a fokhagymát csak a főzési folyamat végén, de legalábbis minél később adjuk hozzá.

A fokhagymának nemcsak az erősillatáért, hanem számos előnyös élettani hatásáért – például gyulladáscsökkentő tulajdonságáért – is az allicin nevű anyag felel. Ha a fokhagymát összevágjuk vagy -törjük, olyan enzimek aktiválódnak, amelyek allicint termelnek.Amennyibenközvetlenül összenyomás vagy felszeletelés utánhőkezelni (melegíteni, sütni, főzni)kezdjük a fokhagymát, ez a fenti enzim nem lép működésbe, és nem is termelődik allicin. Ezért érdemes felszeletelés után 10 percet állni hagyni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.