A halételek segíthetnek a fogyásban, hacsak nem követjük el ezt a 4 hibát

A halételek segíthetnek a fogyásban, hacsak nem követjük el ezt a 4 hibát

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 10. 14:15
Míg a halaknak lehet - és kell is! - részei legyenek az egészséges táplálkozásnak, beleértve a fogyást célzó étrendet is, a rosszul tálalt ételek több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Míg a halaknak lehet - és kell is! - részei legyenek az egészséges táplálkozásnak, beleértve a fogyást célzó étrendet is, a rosszul tálalt ételek több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Tehát mennyit kellene fogyasztani belőlük, mi a legjobb módja a főzésnek, és vajon a magasabb zsírtartalmú változatok, mint a lazac vagy a tonhal, még mindig zöld utat kapnak?

Íme négy gyakori hiba a tengeri herkentyűkkel kapcsolatban, amelyek lassíthatják a fogyást, valamint most jönnek a halak és kagylók étrendjébe való beillesztésével kapcsolatos mérleg-barát tények is.

1. hiba: Nem eszünk belőle eleget
Az amerikaiak közel fele például ritkán vagy soha nem eszik halat, míg egyharmaduk csak hetente egyszer eszik tengeri halat. Hazánkban még rosszabb ez a helyzet. De fontos fogyasztani a halakat, ha a testsúlyúnkból szeretnénk veszíteni. Sőt, ez az egyik legjobb menüpont az összes diétás étrendben.

A rendszeres halfogyasztás bizonyítottan pozitív hatással van a testsúlyra és a pajzsmirigyműködésre, miközben csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát - állapította meg a Nutrition and Metabolic Insight 2021 júniusi áttekintése.

"Általánosságban elmondható, hogy a tenger gyümölcsei alacsony kalóriatartalmúak és magas fehérjetartalmúak, így tökéletes táplálék azoknak, aki fogyni próbálnak, miközben megtartják az izomzatukat" - magyarázza Frances Largeman-Roth, RDN, táplálkozási szakértő és a Smoothies & Juices című könyv szerzője.

Egy adag főtt garnélarák például 20 gramm fehérjét tartalmaz mindössze 84 kalória mellett. Ez majdnem annyi fehérje, mint ugyanennyi főtt csirkemell.

Helyette: Együnk több halas ételt. Az amerikaiaknak szóló táplálkozási irányelvek heti 20 vagy több dkg tengeri halat javasolnak, akár a diétázik valaki, akár nem. Ha többféle halat és kagylót választunk, akkor a tápanyagok szélesebb választékát kapjuk (mintha a szivárványt ennénk, de a tenger gyümölcsei esetében!). Csak arra ügyeljünk, hogy a magas higanytartalmú halakat korlátozzuk. Ezek közé tartozik a királymakréla, a marlin, a narancssárga érdeshal, a cápa, a kardhal, a nagyszemű tonhal és a Mexikói-öbölből származó csemegehal.

Hiba 2: Vajjal kenegetés
A vaj íz szempontjából mindent jobbá tesz, ez kétségtelen. De ha a halételeket vajjal készítjük el, az drasztikusan megnövelheti az étel kalóriatartalmát, ami megakasztja a fogyást.

Például? "Míg a fésűkagyló csak 80 kalóriát tartalmaz 10 dekánként, ha főzés közben 2 evőkanál vajat teszünk a serpenyőbe, az 200 kalóriával és 14 gramm telített zsírral növeli a kalóriatartalmat" - magyarázza Largeman-Roth.

Helyette: Nem kell teljesen zsírmentesen főzni a a halakat, tenger gyümölcseit. A Mayo Klinika szerint azonban komoly kalóriákat spórolhatunk meg, ha a zsír egy részét (körülbelül 100 kalóriát evőkanalanként) alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes ízfokozókra, például fűszerekre, fűszerekre vagy citrusfélékre cseréljük.

Largeman-Roth azt javasolja, hogy a vajat cseréljük le extra szűz olívaolajra. Ez utóbbi nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a vaj, de sokkal kevesebb telített zsírt tartalmaz, és segíthet a rossz koleszterinszint elleni védelemben, valamint csökkentheti a szívbetegségek kockázatát - olvasható a Harvard Health Publishingben.

Foto:webmd

3. hiba: Sütés
A ropogós, ropogós bevonat jelentős plusz kalóriát ad az ételhez. (A rengeteg hozzáadott nátriummal együtt, ami miatt puffadtnak és felfúvódottnak érezhetjük magunkat). Egy példa: Egy 10 dekés filézett, panírozatlan tőkehalfilé mindössze 90 kalóriát tartalmaz, de a tésztába burkolása legalább további 200 kalóriát, valamint 300-400 milligramm nátriumot jelent.

Helyette: A rántott és sült tengeri herkentyűket különleges élvezetként nyugodtan élvezhetjük, de a mindennapi halételekhez a kalóriaszegényebb főzési módszereket válasszuk. A Mayo Klinika szerint a párolás, a sütés, a párolás, a sütés vagy a grillezés mind olyan ízletes lehetőségek, amelyek jobban támogatják a fogyókúrás erőfeszítéseinket.

4. hiba: Félünk a zsíros halaktól
Úgy gondoljuk, hogy távol kell tartani magunkat az olyan omega-3-ban gazdag lehetőségektől, mint a lazac, a tonhal, a makréla vagy a hering, ha fogyni szeretnénk? Gondoljuk ez újra!

Fotó: 123rf.com

Bár a zsíros halak adagonként nagyjából 100 kalóriával többet tartalmaznak, mint soványabb társaik, mégis helyet érdemelnek az étrendedben, jegyzi meg Largeman-Roth. Egyes eredmények szerint a zsíros halakban található omega-3 zsírsavak valóbansegítik a fogyást - olvasható a Nutrition Research Reviews című szaklapban megjelent áttekintésben. Ráadásul "a zsíros halakban található zsír védelmet nyújt a szívünk és az agyunk számára" - mondja Largeman-Roth.

Helyette: Adjunk rendszeres helyet az étrendünkben a magas omega-3-tartalmú halaknak. Csak figyeljünk az adagok mennyirségére, és kerüljük a nagy mennyiségű hozzáadott zsír használatát a hal főzéséhez vagy ízesítéséhez, ami segít kordában tartani a teljes kalóriaszámot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.