Tavaszi vitaminbombák - a karalábétól a spenótig

vitaminbomba
PUBLIKÁLÁS: 2022. április 15. 15:25
Bár vitaminmustránk főszereplői egész évben beszerezhetők, mégis tél végén, tavasz elején számítanak igazi szupersztárnak.

Bár vitaminmustránk főszereplői egész évben beszerezhetők, mégis tél végén, tavasz elején számítanak igazi szupersztárnak.

Ilyenkor ugyanis (még) jobban vágyunk a friss, könnyű, magas tápértékű élelmiszerekre, hogy feltöltsük a hosszú, hideg hónapok alatt kiürült vitaminraktárakat. Nézzük, miben is rejlik a „nagy négyes” ereje!

retek, zöldség
Fotó: 123rf.com

Hónapos retek

A helyes, élénk színű zöldség a reggeliző asztalok kedvence. Sok benne a C-vitamin és a rost, emellett tartalmaz káliumot, folsavat, magnéziumot, kalciumot, cinket, illetve B- és K-vitamint is, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ha unjuk már önmagában vagy salátában elrágcsálni, készítsünk belőletzatzikit, ugyanolyan frissítő, mint a klasszikus uborkás verzió.

Foto:123rf.com

Újhagyma

Sokan nem kedvelik nyersen az erős hagymaízt, vagy éppen a gyomruk mond rá nemet. Az újhagymát ezekben az esetekben is érdemes kipróbálni. Finom nyersen salátákba vagy mártogatósokba, szendvicskrémekbe aprítva, de meg is süthetjük – ázsiai jellegű wokban készült ételekhez szinte elengedhetetlen. Sok C-, B-, E-vitamin van benne, akárcsak vas, magnézium, kálium, kalcium vagy cink.

Foto:pixabay.com

Karalábé

Felejtsük el a fás karalábét! A friss tavaszi zöldséget nyersen is elropogtathatjuk, vagy levest, pürét, szószt, főzeléket készíthetünk belőle. Vagy meg is tölthetjük! Rengeteg C-vitamin van benne, emellett, B- és E-vitaminban sem szenved hiányt, magnéziumban, kalciumban, vasban, rézben, foszforban, növényi fehérjékben és rostokban pedig szintén gazdag.

Foto:123rf.com

Bébispenót

Tapasztalataink szerint a zsenge, apró, zöld leveleket azok is szívesen fogyasztják, akik nem igazán ápolnak szoros barátságot a spenóttal és a sóskával. Tehetjük nyersen salátákba és turmixokba, vagy 1-2 perc alatt meg is fonnyaszthatjuk serpenyőben. A mi kedvencünk a bébispenótos omlett: a felcsíkozott leveleket egyszerűen belekeverjük a tojásos masszába, majd hagyományos módon megsütjük. És hogy miért érdemes fogyasztani? C,-B6-, K- és A-vitamin-tartalmú zöldség, amely értékes növényi fehérjékben, rostokban, folsavban, vasban, magnéziumban, sőt omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.