Valóban létezik a kajakóma?

evés
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 26. 12:31
Vizsgálatok kimutatták, hogy igazából nem az ebéd utáni „kóma” tehet a teljesítmény csökkenéséről. Valójában ez már jóval előbb bekövetkezik.

Vizsgálatok kimutatták, hogy igazából nem az ebéd utáni „kóma” tehet a teljesítmény csökkenéséről. Valójában ez már jóval előbb bekövetkezik.

haspuffadas
Foto:123rf.com

Mindenki számára ismerős az érzés, hogy egy kiadós ebéd után milyen nehéz ott folytatni, ahol abbahagytuk a munkát. Ez az állapot az úgynevezett „kajakóma”, azaz hivatalosan étkezés utáni aluszékonyságnak nevezik. Ez a népbetegség szerte a világon kínozza az embereket.

A helytelen táplálkozás okozta alacsony energiaszint miatt a dolgozók kétharmada küzd azzal, hogy túlélje a napot. De vajon tényleg ez áll a háttérben? Vizsgálatok bebizonyították, hogy nem az ebéd után következik be a kellemetlen fáradtsággal párosuló teltségérzés, hanem már jóval előbb. A megoldás kulcsa: a reggeli.

Akik kihagyják a reggelit, azok szervezete az ebédet komolyabb terhelésnek érzi, így pedig a vérkeringés is nagyobb mértékben változik meg, ami pedig álmosságot, fáradságot eredményez.

Egy kétezer felnőtt részvételével végzett kutatás szerint a legtöbben délelőtt 11 órakor érték el a mélypontot munkavégzésük során, és mindössze 9 százalék volt az, aki délután 3 órakor érezte magát a legkevésbé produktívnak. Ennek köszönhetően az emberek csaknem fele napi egy órát vagy többet is veszít alacsony energiaszintje miatt – ez évente több mint hat munkahetet jelent.

Foto:123rf.com

Sokan azonban értetlenül állnak a probléma előtt, hogy mitől olyan kimerültek. Meglepő módon mindössze egynegyedük tudja, hogy milyen pozitív hatással bír a megfelelő étrend, annak ellenére, hogy köztudottan az élelmiszer az elsődleges energiaforrás.

Mark Wright tévésztár és fitneszfanatikus, a California Almonds által végzett kutatás szóvivője elmondta, hogy az edzéssel, a munkával és a családdal eltöltött idő miatt olyan mozgalmasak a mindennapjai, hogy amennyire lehetséges, produktív próbál maradni.

A televíziós műsorvezető azt javasolja, hogy reggelire lassan felszívódó energiatartalmú ételeket, például zabot vagy mandulát együnk – írja aMirror.

„Ahhoz hogy aktívan kezdjem a reggelt és mindent megcsináljak, elengedhetetlen a megfelelő »üzemanyag« kiválasztása a reggelihez, mert felkészít a napra”– közölte a műsorvezető.

Az emberek 60 százaléka sajnos olyan gyorsan elfogyasztható ételeket választ reggelire, mint a pirítós és a kávé, amelyek rövid távú energialöketet adnak, de 11 órakor mégis bekövetkezik a holtpont.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.