Mit csinálnak jól? Top 8 egészséges evés stílus a világból

étkezési szokások
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 29. 13:33
Az indiaitól a svédig

Az indiaitól a svédig

Azt valószínűleg sokan tudják, milyen ételek jellemzőek egy-egy országban. De miért jó egy adott étkezési stílus? Lássuk, mitől egészséges az evés a világ egyes részein.

Egészséges evés a célunk? Lessünk el néhány trükköt mindenhonnan. A világon számos nép akad, amelynek étel-jellegzetességeit mindenki ismeri, azt azonban talán kevesebben tudják, miért is jó az egészségre nézve egy adott étkezési stílus. Lássuk!

Foto: 123rf.com

1.Lassú étkezés a franciáknál

Ha lassan esszük ételeinket és gondosan megízleljük közben őket – mint a legtöbben Franciaországban -, kevesebb kalóriát ehetünk meg. Különösen a férfiak. Vagyis, élvezzük ki az ízeket, rágjuk meg jó az ételt, tervezzünk hosszabb közös étkezéseket a családdal vagy a barátokkal.

2.Kis adagok Japánban

A kisebb ételek általában kevesebb kalóriát jelentenek. Tanulmányok azt mutatják, hogy akik nagyobb adagokat fogyasztanak, jellemzően túlsúlyosak és kevésbé egészségesek. Egy leves kezdésnek – sok vízzel -, segít telítettnek érezni magunkat. De Japánban nemcsak ez emelendő ki az egészséges evés terén: náluk a hagyományos étrend nem tartalmaz sok vörös húst, kutatások szerint pedig ez jó dolog lehet.

fuszerek
Foto:123rf.com

3.Fűszerek Indiában

Indiában azért is egészséges az evés, mert az ételek tele vannak gyógynövényekkel és fűszerekkel - például kurkumával, curryvel, gyömbérrel és kardamommal. Ezek pedig nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, illetve egyéb anyagokat, amelyek jót tesznek az egészségnek. A fűszerek mellesleg adnak némi hőt az ételekhez, s ezzel segítenek kevesebbet enni.

Foto:pixabay.com

4.A valódi mediterrán étrend – Görögországban

Számos kultúra és étkezési szokás létezik a Földközi-tengeren - a hagyományos görög étrendről mutatták azonban ki, hogy csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Itt rengeteg gyümölcs és zöldség az egészséges evés része. Több sajtot esznek, mint tejet, több halat, mint húst. S persze mindent szívesen locsolnak meg olívaolajjal, amiben igen értékes zsírok vannak. Majd leöblítik az egészet egy kis borral.

5.Vörösbor Itáliában

Tanulmányok szerint a mértékkel történő alkoholfogyasztás csökkenti esélyeinket a szívbetegségre. Fontos azonban a mérték: naponta 1 pohár a nőknek, 2 pohár a férfiaknak. Ennél több már káros.

6.Erjesztés Norvégiában

Ha bizonyos ételeket hosszú ideig állni hagyunk vízben, sóban vagy más fűszerekben, megváltozik a kémiájuk és az ízük. Ez a folyamat az erjesztés vagy fermentálás. Az erjesztett élelmiszerek a probiotikumok természetes forrásai. A jó baktériumok az emésztéstől a hangulatig számos dologra vannak hatással. A kultúrák világszerte erjesztenek zöldségeket, gyümölcsöket, tejet és húst. Norvégiában legfeljebb egy évig erjesztik a pisztrángot, majd főzés nélkül tálalják.

7.Kiváló keverés Koreában

Koreában egy étteremben egyetlen étkezés alkalmával szolgálnak fel pácolt zöldségeket, levest, galuskát, erjesztett káposztát (kimchit), húst, tojást, halat és sertéshúst. A különféle ételek hozzájárulnak az egészséges evéshez, mivel nemcsak érdekesek, hanem több tápanyaggal is szolgálnak. Persze, a sokféleség arra is késztethet, hogy sokat együnk, ezért fontos ragaszkodni a kisebb adagokhoz.

8.A kenyér elhagyása – Svédországban

Jó ötlet odafigyelni a szénhidrátokra. Nem minden szénhidrát egyforma azonban. A Svédországban elterjedt teljes kiőrlésű rozskenyér például sokat ad az egészséges evéshez. Nem emeli meg nagyon a vércukorszintet és több rost van benne, vagyis az emésztést is segíti. Érdemes vele próbát tenni!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.