A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget és vitaminkímélő módon készíthetjük el az ételeinket.
A vitaminok élelmiszereink szinte mindenre érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai mesterfogások és házi praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a veszteséget és vitaminkímélő módon készíthetjük el az ételeinket.
Az elkészült ételeket lehetőleg azonnal tálaljuk fel, mert a C-vitamin 4-17%-a elvész a melegen tartás első, míg további 7-34%-a elbomlik a második órában.
Az elkészült étel tetejét hintsük meg friss, finomra vágott fűszernövényekkel, például petrezselyemmel, kaporral. A harsogó ízek mellett ezzel az étel vitamintartalmát is növeljük.
Hogyan kezeljük a zöldségkonzerveket?
A konzerv zöldségeket sose forraljuk hosszan, a legjobb módszer, ha a konzerv levét előbb felforraljuk, majd ezután adjuk hozzá a zöldséget! Kerüljük az erőteljes keverést!
Hogyan kezeljük a mélyhűtött zöldségeket?
Ne olvasszuk ki őket az ételkészítés előtt!
Forraljuk fel előbb a főzővizet, és csak ezután dobjuk bele a zöldségeket!
Mikrohullámú sütőben történő melegítéssel kímélhetjük meg leginkább a vitaminokat!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.