A rizs jótékony hatásai talán kevéssé ismertek, pedig egy igazi gyógyétel, mely sokféle panasz esetén hasznos lehet.
A világ számos országában alapvető tápláléknak számít. Tálalhatjuk egyszerűen megfőzve, vagy megpárolva, sokféleképpen ízesítve, vagy más hozzávalókkal együtt keverve, sütve.Köretként szinte bármely ételhez illik: sültekhez, pörköltekhez, zöldségekhez, vagy akár szószos ételekhez, ám önmagában is tápláló étel.
A nyugati orvoslás – párhuzamosan a kínaival – felismerte azonban, hogy a rizsnagyon jó keményítőforrás,glutén érzékenyek is fogyaszthatják,segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.
A rizskorpát is vizsgálta a nyugati terápia, és úgy tartották, hogy arizskorpa fogyasztása csökkenti a bélrák kockázatát.
A természetgyógyászatban régóta használják a rizst különféleemésztési zavarokorvoslására, agyomorrontástól avastagbél-megbetegedésekig.Enyhébb hasmenésésszékrekedésesetén is alkalmazzák.
A hántolt fehér rizsben gazdag étrend gyakran kevés tiamint tartalmaz. A barna rizsben gazdag étrend ugyanakkor vas- és kalciumhiányt idézhet elő. A barna rizsben lévő korpa káros anyagokat, például fitinsavat is tartalmaz, amely gátolja a vas és kalcium felszívódását.
Arizs (Oryza sativa)kínai nevénKu Ja vagy GU YA (rizs csíra), Csing Mi (rizs mag), Nuo Tao Ken Hszü (rizs gyöktörzs)igazi gyógyétel a HKO szerint.Kína legfontosabb étele. A kínai orvoslás a rizs magját (Csing Mi), a csíráját (Gu Ya vagy Ku Ja) és a gyöktörzsét (Nuo Tao Ken Hszü) egyaránt felhasználja.
Magja (Csing Mi) a Lépet és Gyomrot élénkíti.
Gyöktörzse (Nuo Tao Ken Hszü)lázraésveseelégtelenségrejótékony hatású.
Sokan szenvednek gabona érzékenységben. Számukra érdemescsíráztatott rizst fogyasztani, melynekemésztés segítőhatást tulajdonítanak. A csíráztatás a magban lévő energiákat egy még dinamikusabb szintre emeli.
A HKO szerinti “ételmegrekedés” ellen használható. Ez lép- vagy gyomorelégtelenség következtében, illetve túl sok hideg étel elfogyasztásának hatására alakul ki a kínai orvoslás szerint. A hideg ételmegrekedés hányingerrel, túlzott nyálképződéssel vagy tiszta folyadék szájba való felöklendezésével, illetve a meleg ételek és italok utáni vággyal jár.
A rizs csíra ezen szindrómákat gyógyítja.
A HKO szerint a csíráztatott rizs tulajdonsága:édeséssemlegesenergia.
Azérintett meridián csatornák: a lép és a gyomor csatornái.
Arizs jótékony hatása: javítja az emésztést. Megszünteti a puffadást és a gabonák rossz emésztéséből adódó gondokat.
Adagolása: 10-15 gramm naponta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.