A karfioltól a lencséig
Lazac, brokkoli, mandula és bogyófélék – csupán néhány élelmiszer, amelyet sajnálatosan ritkán fogyasztunk. Pedig igazi tápanyagbombák, számos társukkal együtt. Lássuk, melyek ezek!
Egyes országokban jóval többet fogyasztanak olyan ételekből, mint a lazac vagy a különféle bogyós gyümölcsök - Magyarországon sajnos kevés halat esznek az emberek, de nem állunk túl jól a brokkoli, a mandula és egyéb, ízletes és sokféle módon elkészíthető ételek terén sem. Mi több: a piacon mindennapos látványnak számító karfiol sem kerül olyan gyakran az asztalra, mint lehetne.
1.Karfiol: a brokkolival rokon zöldség kevesebb figyelmet kap, mint amit érdemelne. Más keresztesvirágúakhoz hasonlóan a karfiol is jó C-vitamin- és rostforrás. Akárcsak a brokkoli, fakó rokona is tartalmaz szulforafánt, egy természetes növényi kémiai anyagot, amely korai laboratóriumi vizsgálatok szerint ígéretes lehet a rák ellen.Számos más dolog is befolyásolja azonban a rák kockázatát - de az étrend az egyik legkönnyebben ellenőrizhető.
2.Szardínia: ezek az apró halak igen magas tápanyag-értékkel bírnak. Nagyon jó Omega-3 zsírsav-források, s azon kevés ételek közé tartoznak, melyekben sok a B-12 vitamin és a D-vitamin, mely a kalciumhoz hasonlóan sokat tesz a csontok erősségéért.
3.Tempeh: ha a tofut ismerjük, de még nem ettünk tempehet, érdemes próbát tenni vele. Szintén szójababból készül, de tápanyagban igen gazdag: fehérjével, káliummal és kalciummal is bőségesen rendelkezik.
4.Cékla: ez az élénk színű, tápanyag-bomba zöldség külsőre nem tűnhet olyan vonzónak, főzést követően azonban puhább és édesebb. Magas az antioxidáns-tartalma, segít védekezni a rák és egyéb krónikus betegségek ellen. A leve nitrátban gazdag, csökkenti a vérnyomást és fokozza az agy vérellátását. Aki sportol, annak akár javíthat is a teljesítményén a cékla fogyasztása.
5.Articsóka: ezt a tápanyagban bővelkedő zöldséget lehet grillezni, sütni, levelét és törzsét is megehetjük. Egy egész articsóka elfogyasztása nagyjából 60 kalória és szinte egyáltalán nincs benne zsír - leszámítva a mártogatósokat vagy a szószt, amivel esszük. Magas rosttartalma feltölt, így nem fogunk túlzottan zsíros ételeket fogyasztani.
6.Kefír: az erjesztett tej ezen buborékos formája hosszú évek óta népszerű alapétel a kelet-európai Kaukázus-hegységben. A közelmúltban kezdett elterjedni másutt. A kefirben magas a jónak számító baktérium, azaz a probiotikum mennyisége. Hatékony gyulladáscsökkentő, de rákellenes hatásait is vizsgálják.
7.Aszalt szilva: az aszalt szilva sokkal többet tesz annál, hogy rendben tartja az emésztést. Magas az antioxidáns- és rosttartalma, s ha egy negyed csészényit megeszünk belőle, csak 104 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Tartalmazza a napi szükséges rostbevitel 12 százalékát. Fogyasztható magában, aprítva, adható muffinhoz vagy egyéb pékáruhoz, turmixokhoz, gabonapelyhekhez, szószokhoz vagy pörköltekhez is jól párosítható.
8.Lencse: ez a hüvelyes kevésbé népszerű, mint a bab, de az egészséges élelmiszerek szupersztárjának számít. Főzés előtt nem kell beáztatni. Érdemes kipróbálni hús-helyettesítőként, levesekben vagy pörköltekben. Kiadós fehérje- és rostlöketet kapunk a lencsével, s sokkal kevesebb zsírt fogyasztunk vele.
9.Hínár: az algacsalád ezen tagja mindenképpen megér egy próbát. Ritkaság - sokan sosem esznek ilyesmit, kivéve, ha szeretik a sushit. Mivel a hínár a tengerből szív fel tápanyagokat, igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – különösen sok benne a vas és a kalcium. Fehérjét is bőségesen tartalmaz, miközben kevés a zsírtartalma. Valóban érdemes kipróbálni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.