A zab és a zabkása egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ódákat zengenek az életmódcikkek.
Viszont ha minden egyes reggel – vagy a hét zömében – ezt reggelizzük, muszáj bevetni a kreativitást, hogy ne unjunk rá hamar. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazítsuk ízlésünkhöz és a szezonális alapanyagokhoz a napindító kásánkat! Ehhez mutatok 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet.
Turmix téliesítve
Hozzávalók (1 adaghoz):
50 g zabpehely
200 ml tej, növényi tej vagy víz
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
fél-1 banán
1 kis marék kókuszchips
Nyáron sokaknak elegendő reggelire egy tápláló banánturmix, a hidegebb időben viszont inkább vágyunk valamiféle melengetőbb, sűrűbb, laktatóbb napindítóra. Ez a kása hozza a banánturmix-érzést, sőt, ha kókusztejjel készítjük, még külön édesítésre sincs szükség. A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízlés szerint csorgatunk hozzá kevés mézet. Rákarikázzuk a banánt, végül megszórjuk kókuszchipsszel.
Sós kása
Hozzávalók (1 adaghoz):
50 g zabpehely
200 ml víz vagy zöldség alaplé
só, őrölt fekete bors
1+1 teáskanál olívaolaj
100 g cukkini
1 tojás
újhagymazöld
Vannak, akik nem szeretnek reggel édeset fogyasztani. Jó hír, hogy a semleges ízű zab sósan is ugyanolyan finom. Például nyers, főtt vagy sült zöldségekkel, magokkal, csírákkal vagy sült sonkával.
Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni azablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.
A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben, 1 teáskanál olajon átsütjük a megmosott, felkockázott cukkinit. Megsózzuk. A többi olajon tükörtojást sütünk, a sárgáját szintén megsózzuk. A sült cukkinit a kész kására halmozzuk, rácsúsztatjuk a tükörtojást, végül megszórjuk felcsíkozott újhagymazölddel.
Almás-mézesfűszeres
Hozzávalók (1 adaghoz):
40 g zabpehely
150 ml víz + a pároláshoz
fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
1 nagyobb alma
gránátalma magok, aszalt és szárított áfonya és dió a tetejére
Egy falat karácsony vagy adventi vásári hangulat…
A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízesítjük a mézesfűszerrel és mézzel. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk, a kész zabhoz keverjük. Gránátalma magokkal, áfonyával és dióval megszórva tálaljuk.
Chia magos
Hozzávalók (1 adaghoz):
40 g zabpehely
10 g chia mag
200 ml tej, növényi tej vagy víz
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
1 nagy marék fagyasztott erdei gyümölcs
A chia mag remekül eltelít, érdemes a zabkásába is belekeverni. A fagyasztott gyümölcsöt pedig közvetlenül a mélyhűtőből szórjuk a meleg kására, a hideg-meleg isteni együtt!
A zabot és a chia magot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük, közben mézzel édesítjük. Közvetlenül tálalás előtt fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tetejére.
Sütőtök reggelire is
Hozzávalók (1 adaghoz):
30 g zabpehely
120 ml víz
1 kávéskanál őrölt fahéj
100 g sült sütőtökpüré
1 marék vegyes olajos mag és mazsola
A sült sütőtökpüré a zabkásánkhoz is remek választás. Dobjuk fel olajos magokkal, és délig tuti nem leszünk éhesek.
A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Édesíthetjük is, de a sült sütőtök magában is elég édes, ezért ez a lépés ízlés szerint el is hagyható. Hozzákeverjük a sült sütőtökpürét, durvára vágott olajos magokkal és mazsolával megszórva tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.