5 gyulladáscsökkentő étel, amelyeket te is szeretsz fogyasztani

5 gyulladáscsökkentő étel, amelyeket te is szeretsz fogyasztani

egászséges táplálkozás
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 30. 19:34
A gyulladás az, ahogyan az immunrendszered reagál az irritációra, sérülésre vagy fertőzésre. Ez egy normális reakció és a gyógyulás természetes része. A túl sokáig tartó gyulladás azonban károsíthatja a szervezetedet és az egészségedet.

A gyulladás az, ahogyan az immunrendszered reagál az irritációra, sérülésre vagy fertőzésre. Ez egy normális reakció és a gyógyulás természetes része. A túl sokáig tartó gyulladás azonban károsíthatja a szervezetedet és az egészségedet.

A gyulladáscsökkentő étrend az egyik módja annak, hogy ellensúlyozzuk a krónikus gyulladás egy részét. Ha készen állsz arra, hogy visszatérj az egészséges táplálkozás útjára, olvass tovább. Ez a cikk 5 olyan tápláló ételt mutat be, amelyek tökéletesen illeszkednek a gyulladáscsökkentő étrendbe.

Tudtad, hogy ez a zöldség gyulladáscsökkentő és széklet lazító?

Mandula

Fotó: 123rf.com

A mandula remek forrása az egyszeresen telítetlen (egészséges) zsíroknak, az E-vitaminnak és a mangánnak. Magnéziumban és növényi fehérjében is gazdagok. Kutatások szerint a mandulafogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Javíthatják a vérben lévő zsírsavak egyensúlyát. A mandula emellett "jóllakottságérzetet" is adhat. Kicsit több kalóriát tartalmaz, mint sok más gyulladáscsökkentő élelmiszer, de egy maréknyi elfogyasztása segíthet abban, hogy tartsd magad az egészséges fogyókúrához.

Avokádó

Fotó: 123rf.com

Az avokádó szívbarát zsírokban gazdag. Ráadásul jó magnézium-, rost- és káliumforrás. Egy fél avokádó szépen hozzáad a napi C-, A-, E- és B-komplex vitaminbevitelhez. Bónusz: alacsony a nátriumtartalmuk. Az avokádó polifenolokat is tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. Az antioxidánsok a szervezetben lévő sejtkárosodások ellen küzdenek. Adj avokádószeleteket egy szendvicshez vagy salátához, vagy készíts finom guacamolét.

Brokkoli

Fotó: 123rf.com

A brokkoli a keresztesvirágú zöldségek családjának tagja. Magas az úgynevezett glükozinolátoknak nevezett fitokemikáliákban. A fitokemikáliák növényi eredetű antioxidánsok. A brokkoli emellett kiváló C-vitamin-, kálium-, kalcium- és A-vitaminforrás, miközben alacsony kalóriatartalmú. Könnyű több brokkolit beiktatni az étrendünkbe, mert főzve vagy nyersen is finom. Tanulmányok azt mutatják, hogy a keresztesvirágú zöldségekben, köztük a brokkoliban gazdag étrend fogyasztása összefüggésbe hozható a rák egyes típusainak alacsonyabb kockázatával.

Áfonya

Fotó: 123rf.com

Az áfonya sok polifenolt tartalmaz. Ezek antioxidáns aktivitást váltanak ki, és segíthetnek a rák és a szívbetegségek megelőzésében. Ezek a növényi eredetű vegyi anyagok, köztük a flavonoidok, antociánok, fenolsavak és tanninok megakadályozzák és helyreállítják a sejtkárosodást. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az áfonyában található vegyi anyagok lassíthatják a rákos sejtek növekedését és csökkenthetik a gyulladást is. Alacsony a kalóriatartalmuk, és C-vitamint, E-vitamint és rostot adnak a napi étrendhez. Ráadásul még finomak is!

Sárgarépa

Fotó: 123rf.com

A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, ami egy erős antioxidáns. A szervezeted A-vitaminná alakítja át, ami elengedhetetlen az egészségedhez. A sárgarépa zeaxantint és luteint is tartalmaz. Az ezekben az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a rák kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a szervezet egészséges sejtjeinek károsodását. Mivel a sárgarépa alacsony kalóriatartalmú és jó rostforrás, szükség esetén a fogyásban is segíthet. Ez azért fontos, mert az elhízás a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kockázati tényezője.

Folytatjuk...

Ez a cikk is érdekelhet!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.