Őszi gyümölcsök a betegség elkerülésésre!

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 03. 15:35
Nem csak nyáron ehetünk vitamindús gyümölcsöket! Az ősz, istartogat számunkra néhány igazi finomságot.

Nem csak nyáron ehetünk vitamindús gyümölcsöket! Az ősz, istartogat számunkra néhány igazi finomságot.

Sarah Wilson, a londoni Grace Hercegnő Kórház dietetikusa szerint van néhány olyan gyümölcs, amely igazán hasznos lehet számunkra ősszel. Ilyen a szeder, a mogyoró, csipkebogyó és a kökény, amelyek tele vannak vitaminokkal és egészségmegőrző anyagokkal.

Szeder: A szeder az egy igazi vitaminbomba, több vas van benne, mint például egy bélszínben. Ezért ha rendszeresen fogyasztunk belőle, megakadályozhatjuk a vérszegénységet. Száz grammjában 1.85mg vas van, ami a 23 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Emellett kiváló C-vitamin forrás, és tele van antioxidánsokkal is, amelyek fiatalítanak és tisztítják a szervezetet.

szeder2

Mogyoró: A szívünk egészsége érdekében érdemes fogyasztani, ugyanis csökkenti a koleszterinszintet. Ez utóbbi eltömítheti az artériákat. Egy 2007-es tanulmány azt is kimutatta, hogy akik rendszeresen ettek belőle, azoknál 35 százalékkal csökkent a koszorúerek megbetegedésének a kockázata. A vegetáriánusoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel kiváló Omega-3 zsírsav forrás is, ami mérsékli a szívaritmiák kockázatát.

Csipkebogyó: Nagyszerű a köhögésre és egyéb megfázásos betegség kezelésére. A citromnál és a narancsnál például 1000-szer több C-Vitamint tartalmaz. Ezenkívül gazdag D-, E- vitaminban, káliumban, vasban és zsírsavakban is. Számos tanulmány mutatta ki, hogy segít csökkenteni a csont-ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat. Segít meggátolni egyes tumorok növekedését is. A csipkebogyó emellett kiváló a szem egészségének megőrzése érdekében is, segít ugyanis megakadályozni a szürkehályog kialakulását.

Kökény: A kökény a kökénybokor gyümölcse, amely a szilvafélék közé tartozik. Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Természetes antibakteriális hatású, így hasznos lehet belőle például borogatást készíteni. Szirupként fogyasztva nem csak finom, jól jöhet a megfázás ellen is.

A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó.A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.