Az ovo-lakto vegetáriánusok fogyasztanak tojást és tejterméket, a laktovegetáriánusok azonban tojást nem. A vegánok viszont semmiféle állati eredetű élelmiszert nem vesznek magukhoz, így például mézet sem. A nyersevők, viszont csak nyersen fogyasztják a növényi eredetű táplálékokat.
Sokan azt gondolják, azzal hogy lemondanak a húsevésről, mindent megtettek azegészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket, ha nem vagyunk elég tájékozottak. A tudnivalókról Nagy Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa beszélt.
Kétféle vegetáriánus étrend-piramis létezik, az egyiket a Harvard, a másikat a kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói dolgozták ki.
Alkotói igen nyomós érvekkel támasztották alá a vegetarianizmus előnyeit, hiszen kimutatták, hogy az így táplálkozók tovább élnek, és jóval kisebb arányban fordul elő náluk szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség és daganatképződés, mint a húst is evőknél.
Ráadásul azt is megfigyelték, hogy a vegáksokkal tudatosabbak az életmódjuk más területein is: rendszeresebben sportolnak, jellemzően nem dohányoznak, kevés alkoholt és kávét fogyasztanak.
A naponta fogyasztandó élelmiszerek közé sorolják az olajos magvakat, ám amíg a Loma Linda piramis alkalmanként ír elő tejtermékeket, addig a másik a napi fogyasztását ajánlja, kiemelve a szójatejet.
Fontos tudni, hogy a szójatejcsak nevében egyezik meg az állati eredetű tejekkel, ugyanis az előbbi a szójabab áztatásával nyert fehér színű ital.
Megtalálható benne az összes tápanyag, ami a tehéntejben: fehérje, kalcium, D-vitamin, B2- és B12-vitamin is, de természetesen nem helyettesíti az állati eredetű italt. Az édességeket és a tojást, mindkét változatban a ritka élvezetek közé sorolják.
Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. Ebben az esetben szójatejjel, kalciummal dúsított narancslével, valamint olajos magvakkal, káposztával, szárazbabbal, és halakkal juthat ehhez az ásványi anyaghoz.
A kalcium hasznosulása szempontjából, érdemes kerülni a magas foszfortartalmú ételeket, italokat, mint például a kóla, a félkész és a tartósított élelmiszerek.
Izomgörcsök jelentkezhetnek, jellemző a szájzug és a szemkörnyéki izmok rángása is. Hosszan fennálló hiányában a csontok elvékonyodnak és elkezdődik a csontritkulás.
Az olajos magvak vastartalma is magas, közülük is kiemelkedő a mák. A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is.
Előfordulhat vashiányos vérszegénység és immunrendszeri gyengeség miatt fokozott hajlam a fertőzésekre. Külsődleges jelek, ha a szájzug bereped, a haj és a köröm növekedése lelassul.
A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. Ez döntő fontosságú a csontok szilárdsága szempontjából, ugyanis e vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni.
Ideális D-vitaminforrás a zabpehely, a búzacsíra, a hidegen sajtolt olajak, tojás és a mértékletes napfény.
Megnő a csontritkulás veszélye.
A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni, például szójalecitinnel, barnarizzsel.
A probléma csak annyi, hogy mivel a fő forrásai a fehér halak, a tej, a tojás, a joghurt és a húsok, ezt egy vegán nem veszi magához, így előfordulhat, hogy vitaminkészítményt kell szednie.
Vészes vérszegénység, érzés-járás zavar, levertség, depresszió.
A megfelelően összeállított, vegyes étrend is éppolyan egészséges lehet, mint a vegetáriánus, ám aki mégis ez utóbbi mellett dönt (akár érzelmi megfontolásból), annak mindenképpen érdemes dietetikushoz fordulni tanácsért, és akár étrend összeállításért.
A vegán étkezés egyik legsokoldalúbb alapanyaga a gyümölcslap.Semmiképpen sem lehet kijelenteni, hogy az egészségünk érdekében le kellene mondanunk ahúsról, de a másik végletbe sem szabad esni, a töménytelen állati eredetű élelmiszer számos betegség, például a köszvény forrása is.
Különösen igaz az a vegánokra, akiknek tudniuk kell, hogy a növényi fehérjék aminosav-összetétele, egy-két nélkülözhetetlen esszenciális aminosavban hiányos. Ez megfelelő növényi táplálékok egyidőben történő fogyasztásával kiküszöbölhető - a szakember ajánlása alapján.
A dietetikus ajánlhat kiegészítő vitaminkészítményeket is, és sokat segíthet abban, hogy állati eredetű összetevők nélkül is kiegyensúlyozott és sokoldalú legyen a táplálkozásunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.