Azízületi gyulladásnálaz első és legfontosabb teendő a szakorvosi felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és az ennek megfelelően elrendelt terápia betartása.
Ugyanakkor a betegek sokat tehetnek azért, hogy a táplálkozásukkal is elősegítsék a tünetek csökkentését.
Ennek érdekében érdemes magasantioxidánstartalmú élelmiszereket, nagy vonalakban a mediterrán diétát követni, amely gyulladáscsökkentő hatású.
Vagyis ajánlott a naponta többszöri gyümölcs, zöldség fogyasztás, sovány tejtermékek, a teljes kiőrlésű pékáruk, egészséges olajok és diófélék előtérbe helyezése, a halak legalább heti egyszeri fogyasztása és amindennapos húsfogyasztás háttérbe szorítása. A másik oldalról viszont vannak élelmiszerek, amelyeket érdemes kerülni.
A finomított cukor a citokinek felszabadulását okozhatja, amelyek a gyulladás közvetítői a szervezetben. Ezért a klasszikus cukros ételeken kívül érdemes visszafogni a cukros üdítők, az édes tea, kávé fogyasztását is. Számos élelmiszer, étel "rejtett cukrot" tartalmaz, körültekintően olvassuk el az élelmiszercímkéket!
Az olyan,telített zsírsavakbangazdag ételek, mint a zsíros húsok, húsrészek, a zsíros szalámik, szalonnák és kolbászfélék, a sajtok, a tejszín, a vaj és azzal készült kekszek, leveles tészták, valamint akókusz- éspálmaolajfenntartják a gyulladásos állapotot a zsírszövetekben, ráadásul az elhízáshoz is hozzájárulhatnak, ami szintén gyulladásfokozó tényező.
A fehérkenyérben, fehér rizsben, a chipsekben, a sós kekszekben található finomított szénhidrátokat az egészséges életmódban, és osteoarthritisnél is érdemes visszaszorítani.
Időnként felreppenek különös, nem bizonyított táplálkozási elképzelések az ízületi gyulladással kapcsolatban. Íme, néhány a gyakori tévhitekből:
A citrusfélék fokozzák a gyulladást - hamis
Sokan úgy hiszik, el kell kerülniük a citrusféléket, mert a savasságuk elősegíti a gyulladást. Ennek éppen az ellenkezője igaz: a citrusok magas antioxidáns és C-vitamin tartalmuk miatt éppen csökkentik a gyulladást. Ugyanakkor agrapefruitinterakcióba léphet egyes,arthritisrealkalmazott gyógyszerrel, ezért a táplálkozási szabályokat az orvossal is egyeztetni kell.
El kell kerülni a tejtermékeket - hamis
Önmagukban a tejtermékek problémásak lehetnek bizonyos embereknél, de ennek nem az ízületi gyulladáshoz van köze, hiszen a sovány tej és tejtermékek alapvető elemei az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Ha fogyasztásuk mégis gondot okoz, akkor azétel-intoleranciának, illetve az –allergiánakkell utánanézni.
Bizonyos zöldségeket tilos fogyasztani a betegeknek - hamis
A paradicsom, a burgonya, a paprika és a padlizsán tartalmaznak egy bizonyos szolanin nevű anyagot, amelyet sokat hibáztatnak az ízületi fájdalmak kifejlődéséért. Az Arthritis Foundation nevű szervezet szerint azonban erre nincs tudományos bizonyíték.
Az ízületi gyulladás a komoly fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jelentősen befolyásolja a betegek életét, akik közül azonban sokan azt hiszik, csak a szteroidok segíthetnek a panaszaikon.
- Az általános táplálkozási ajánlások mellett minden esetben mérlegelni kell a páciens aktuális betegségeit és a családi hajlamát egyes betegségekre. Ezen ismeretek birtokában már olyan étrendet lehet összeállítani, amely nem csak az ízlést és a célokat, de az esetlegesételérzékenységet,ételintoleranciátis figyelembe veszi és jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz, természetesen a komplex életmód orvoslás és a szükséges orvosi terápia mellett – hangsúlyozza Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.