Napi egy alma az orvost távol tartja - állítja a régi bölcsesség. A mondást akár a gujávával, a mangóval vagy a gránátalmával is kiegészíthetnénk.
Indiai gyümölcsök vizsgálatakor jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a gujáva lehet korunk új szupereledele. Ezt az európai ízlésnek egzotikus gyümölcsöt ott a szegények fogyasztják, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek védik a bőrt az öregedéstől és segítenek megelőzni a rákot. A gujáva ( guava) után leginkább a britek által meghonosított indiai szilva, az elefántpálma termése és az őshonosok által olyannyira kedvelt mangó a legegészségesebb élelmiszer.
A hyderabadi Indiai Nemzeti Intézet kutatása szerint 100 gramm gujávában (guavában) 500 milligramm antioxidáns-koncentráció található, míg ugyanannyi szilvában 330 milligramm, a gránátalmában pedig 135 milligramm. Az almában a gujávában található mennyiség egynegyede, míg a banánban csupán 30 milligramm fedezhető fel. Az öregedés ellen legkevésbé az ananász és a dinnye véd.
Magas gyümölcscukor-koncentrációja ellenére a mangóban 170 milligramm antioxidáns található, háromszor annyi, mint a papayában, amely enzimjei gyomorbántalmak kezelésére használatosak. A szőlő háromszor olyan hatékony, mint a narancs.
Dr. Sreeramulu endokrinokógus véleménye szerint a kutatás segíthet abban, hogy az antioxiánsokban leggazdagabb gyümölcsöket válasszuk. A tanulmány a Food Research International című folyóiratban jelent meg.
Az orvos szerint a modern életstílus kedvez a szabadgyökök kialakulásának, amelyek először a sejtek membránjait majd magukat a sejteket pusztítják el. „Manapság nagy a légszennyezettség, sok szintetikus élelmiszert fogyasztunk, és hatalmas rajtunk a feszültség, amely a szabadgyököknek kedvez. Ezek ellen küzdenek az antioxidánsok, így segítenek elkerülni a rákot, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az emésztőszervi problémákat, valamint meggátolják az öregedést is. Azt ugyan eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a problémák kezelésére is alkalmasak, a megelőzésnek azonban igen hatékony eszközei.”
A szakember hozzátette: meglepődött, hogy India legolcsóbb gyümölcsei a leggazdagabbak a jótékony anyagokban. „A gujáva (guava) remek antioxidáns- és rostforrás. Alacsony ára miatt a szegények fogyasztják. Úgy is fogalmazhatunk: napi egy gujáva az orvost távol tartja.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.