Ezért együnk farkasbabot

szuperétel
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 10. 15:25
A csillagfürt vagy farkasbab ( Lupinus albus) néven is ismert lupin a hüvelyesek családjába tartozik. A lupinliszt használata elsősorban a mediterrán országokban terjedt el, ám mivel jó lisztjavító, fehérjepótló anyag, a sütőiparban is gyakori a felhasználása.

A csillagfürt vagy farkasbab ( Lupinus albus) néven is ismert lupin a hüvelyesek családjába tartozik. A lupinliszt használata elsősorban a mediterrán országokban terjedt el, ám mivel jó lisztjavító, fehérjepótló anyag, a sütőiparban is gyakori a felhasználása.

A farkasbab sok területen segít a szervezetnek, és ráadásul nagyon finom. De vajon miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

Ez az apró babféle mint fentebb említettük, a mediterrán területeken, mindenekelőtt Olaszországban fontos része az étrendnek. A farkasbab acsicseriborsóhozés a lencséhez áll a legközelebb, az íze pedig a szójáéhoz hasonló. Ez az apró hüvelyes egy valóságos táplálkozástani aranybánya: a fehérjetartalma kétszerese a csicseriborsóénak, és a rosttartalma is jelentős.

Fotó: shutterstock

Az olaszul lupini-nek nevezett farkasbab termesztése ráadásulkörnyezetbarát. Az olasz gazdák vetésforgóban termesztik, vagyis ugyanazon a területen mindig másfajta növényt termesztenek, ez pedig megelőzi az eróziót és a talaj termékenységét is megőrzi. Ausztráliába pont ezzel a céllal jutott el, így ma már ez az ország is komoly termesztőnek számít.

Mivel világszerte egyre nagyobb az igény a növényi fehérjeforrásokra, a farkasbab is egyre nagyobb népszerűségnek örvend –köretként, pirítva, rágcsálnivalónak, de akár fehérjedús kekszek alapanyagának is kiváló. Semleges íze bármilyen fűszerrel jól érvényesül, maga a hüvelyes pedig bármilyen magas fehérjetartalmú diétába beleillik. Felhasználása hasonló a rokonaiéhoz, készülhet belőle saláta, főzelék is.

Fotó: shutterstock

Rosttartalmának köszönhetően a farkasbab a bélflórát is segít rendben tartani. Prebiotikus, vízben oldható rosttartalma elősegíti a probiotikus baktériumok egyensúlyának fenntartását. Sok kutató ezért valóságosszuperételnektartják, hiszen a bélflóra egyensúlya az immunrendszer működésének optimalizálása mellett sok téren jó hatással van az egészségre. Rendszeres fogyasztása egyes vizsgálatok szerint segíthet a koleszterinszint csökkentésében, és a vastagbélrák kockázatának mérséklésében.

Mit tegyünk, ha a vendégek szinte már az ajtóban toporognak, de nekünk még ötletünk sincs az esti menüre?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.