Még az egészséges ételek között is vannak olyanok, amik mértéktelen fogyasztása vesekövet okozhat.
A lakosság közel 3-4 százaléka érintett lehet a vesekő kialakulásában, ám sok esetben ezek olyan kicsik, hogy észrevétlenül távoznak a vizelettel. A nagyobb kövek is sokáig, akár évekig nőhetnek úgy, hogy még a gyanújuk sem merül fel, hiszen csak elzáródás esetén okoznak fájdalmat, ám ekkor rendkívül erős görcsök jelentkezhetnek.
Mivel mindenkinél más típusú vesekövek jelentkezhetnek, ezért hajlam esetén érdemes először annak utánajárni, milyen összetételű vesekő jellemző a családra, és ennek alapján megtervezni a megelőző étrendet. AHarvard Egyetem szakértői szerinta leggyakoribbak a kalciumtartalmú kövek, ezen belül is akalcium-oxalát kő, ami a kalcium és az oxalát magas vérkoncentrációja miatt alakul ki. Ennek értelmében hajlam esetén érdemes csökkenteni a magas oxaláttartalmú ételek bevitelét. Ilyen típusú vesekő esetén különösen javasolt a magas kalciumtartalmú ételek és italok fogyasztása, hiszen az étrendi kalcium megköti az oxalátot a belekben, és ezáltal csökkenti az oxalát mennyiségét, amely felszívódik a véráramba, majd kiválasztódik a vesén keresztül. Ez csökkenti az oxalát koncentrációját a vizeletben.
A kerülendő ételek sok esetben egészséges, tápanyagban gazdag finomságok, ám nagymértékben fogyasztva sokat ronthatnak az állapoton. Ezeket nem szabad mértéktelenül fogyasztani:
Egy tanulmány szerinta kalcium-oxalát kövek kialakulását a magas oxaláttartalmú ételek fogyasztása mellett a túl magas C-vitamin-bevitel is elősegítheti, hiszen a tápanyagot oxaláttá alakítja a szervezet. Emiatt a szakemberek azt javasolják, hogy hajlam esetén 500 milligrammnál többet ne vigyünk be.
A vesék belső felén felhalmozódott, oldott állapotú ásványi anyagok vesekő kialakulásához vezethetnek. A fájdalmas állapot mindennapi tevékenységeinkben is gátolhat bennünket. Érdemes kipróbálni néhány természetes módszert eltüntetésükre és a panaszok enyhítésére.
Akalcium-foszfát-összetételű vesekövek esetében a vizeletben lévő kalcium egyesül az ásványi foszforral, ezért ha ilyen jellegű a probléma, akkor a túlzott kalciumbevitelt érdemes kerülni, vagyis főként a tej és tejtermékek, a tofu vagy a halak gyakori fogyasztását ajánlott visszafogni. A foszfor gyakori adalékanyag és tartósítószer is, ezért érdemes korlátozni a gyorsételek fogyasztását, a cukros, szánsavas üdítőket, a fagyasztott ételeket és a feldolgozott húsokat is.
Ahúgysavkövekis gyakran előfordulhatnak, ebben az esetben a vizelet túl savassá válik, és ez okozza a kő kialakulását. A kalcium-oxaláttal és a kalcium-foszfát kövekkel ellentétben a nátrium itt nem jelent különleges problémát, ellenben a túl sok vörös hús, állati fehérje, tojás és tenger gyümölcsei megemelhetik a kialakulásának kockázatát. Húgysavkő esetén a gyümölcsleveket, cukros üdítőket és a gyakori alkoholfogyasztást is kerülni kell.
Forrás:femina.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.