Szüksége van a cukorra szervezetének

blog
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 11. 13:33
Egyre több szó esik arról, milyen káros a szervezetnek a cukor, valójában azonban nagy szükségünk van rá. Igaz, nem mindegy, milyen mennyiségben és módon visszük be.

Egyre több szó esik arról, milyen káros a szervezetnek a cukor, valójában azonban nagy szükségünk van rá. Igaz, nem mindegy, milyen mennyiségben és módon visszük be.

Megfelelő megoldást jelenthetnek a cukorpótlók: az egyik legnépszerűbb a nyírfacukor, mivel felszívódása lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudjuk tartani a vércukorszintünket és az agyműködésünket.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy cukor, a legtöbb embernek a kristálycukor, a csokoládé, a sütemény jut először eszébe. Fontos azonban tisztázni, hogy a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejben is található kisebb, nagyobb mennyiségű cukor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta azt tanácsolja, hogy naponta maximum 50 grammnyi, vagyis 12 teáskanálnyi cukrot fogyasszunk a túlsúly, az elhízás, a fogszuvasodás, illetve egyes betegségek elkerülése érdekében.

Foto:pixabay.com

Az OÉTI 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálata szerint a magyar felnőtt lakosság átlagosan a napi teljes energia bevitel 7-8 százalékát fogyasztja el cukorból, a gyerekek azonban a napi teljes energia bevitel 16-17 %-át is. A felnőttek és a gyermekek cukorfogyasztására egyaránt jellemző, hogy az említett mennyiség döntő része édességekkel, valamint az ételekhez, italokhoz otthon hozzáadott cukor, méz formájában kerül be a szervezetbe.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy cukorpótlókkal, édesítőszerekkel is lehet ugyanolyan minőségű, sőt, hosszabb távon egészségesebb életet élni, mint a hagyományos, a vércukorszintet megemelő cukrokkal. Léteznek úgynevezett cukoralkoholok, vagy cukorpótlók, mint például a xilit, vagy idehaza elterjedtebb nevén a nyírfacukor, amelyek 40 százalékkal alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a cukor, így cukorbetegek is beilleszthetik napi étrendjükbe. Az édesítés ezen fajtáját már generációk óta biztonságosan alkalmazzák világszerte, ráadásul a xilitbevitel nincs napi engedélyezett mennyiséghez kötve.

Foto:pixabay.com

A nyírfacukor (xilit) felszívódása lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintjét és az agyműködését, emellett enyhén lúgosító és emésztést segítő hatása van. További előnye, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani, ezért nem okoz fogszuvasodást, sőt rendszeres fogyasztása helyrehozhatja a már károsodott fogzománcot, és csökkentheti a lepedék lerakódását.

A prediabétesz a 2-es típusú cukorbetegség előszobűja, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnak tekintett felső határértéknél de még nem éri el a cukorbetegség küszöbértékét.

Bár az ilyen termékekkel kapcsolatban gyakran elhangzik a vád, hogy hashajtó hatásúak, mint sokmindenre az életben, erre is igaz, a mértékletes fogyasztás nem üt vissza szervezetünkre. A nyírfacukor kinézetre és állagra egyébként csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, és ízesítésre, sütésre, főzésre, vagy akár lekvárkészítésre is használhatja. A tapasztalatok azt mutatják, aki egyszer áttért a cukorpótlókra, onnantól túl édesnek találja a hagyományos édesítésű termékeket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.