Ez a 6 legjobb tengeri étel az egészség szempontjából!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 06. 15:25
Tengeri ételek lazactól a szardíniáig

Tengeri ételek lazactól a szardíniáig

Szeretjük a tengeri herkentyűket? Ha igen, érdemes közelebbről is megvizsgálnunk, melyikkel mennyire járunk jól. A tengeri étel többnyire egészséges, de nem szabad általánosítani. Lássuk a legjobb választásokat!

A tengeri étel frissessége, elkészítési módja és tápértéke mind hozzájárul ahhoz, hogy egészségesnek tartjuk-e azt a halfélét vagy tengeri herkentyűt, avagy kevésbé.

Komoly előnyt jelenthet a szívproblémákkal élőknek a rendszeres halevés. Az Omega-3 zsírsav tartalom miatt a heti fogyasztás csökkenti a súlyos szívbetegség vagy a halál valószínűségét.

Ha már tengeri étel, melyek számítanak a legjobb választásnak az egészséget tekintve?

Íme a lista.

1.Lazac: tápanyagban gazdag, bőségesen találunk benne egészséges Omega-3 zsírsavat. S mint konzervhal, kevesebb higany van benne, mint a tonhalban. Az alaszkai vad lazac jó forrás, frissen és konzervben is. Mivel a lazacon több ártalmas vegyi anyag lehet, érdemes lecsöpögtetni róla az extra zsírt, levenni a bőrt és sötétebb húst.

Foto:123rf.com

2. Rák koktél: jó választás lehet, mivel a rákot alapvetően főzik vagy forralják, s ilyen módon igen egészségesen készítik. A legjobb tengeri ételek közé tartozik: fehérjetartalma magas, zsírt és higanyt viszont nagyon keveset találunk benne. A szósszal azonban vigyázni kell. Különösen a klasszikus, paradicsomos alapúval, melyben sok cukor lehet, s gyakran magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal készül. Vagyis, hagyjuk el a szószt, vagy csináljunk otthon egészségesebb változatot.

Fotó: 123rf.com

3. Szardella saláta: a szardella kicsi és keveset él, kisebb az esély rá, hogy sok higanyt és egyéb szennyező anyagokat tartalmazzon. Mint ilyen, az egyik legjobb tengeri étel, Omega 3-zsírsavban gazdag, amire szervezetünknek szüksége van. A csomagolásukkal érdemes óvatosnak lenni: gyakori, hogy sok sóban tárolják őket, olvassuk el a címkét alaposan. A legjobbak a fehér szardellák ecetben – ez egy kevésbé sós verzió.

foto:123rf.com

4. Konzerv tonhal: az egyik legjobb tengeri étel - a tonhal nagyobbra nő, mint a szardínia és a szardella. Vagyis nagyobb az esélye annak, hogy több higanyt találunk benne. Másrészt azonban sovány hús, fehérjét nyújt a számunkra és értékes Omega-3 zsírsavat. Annak érdekében, hogy a higany szintje alacsonyabb legyen, a „light” konzerv halakat keressük. Fogyókúra esetén érdemesebb a vízben és nem olajban tárolt tonhalat vásárolni.

5. Tengeri harcsa: nem a legszebb kinézetű hal, de előnyös. Kevés a higanytartalma, tápláló és könnyen fellelhető a boltokban. Sokan szeretik a sült tengeri harcsát, s bár az egyik legjobb tengeri étel, a mélysütés több kalóriát és zsírt ad hozzá – főzzük inkább a kalóriaszegényebb verzióért.

Fotó: 123rf.com

6. Grillezett szardínia: általában konzervben árulják, de frissen is megtalálható olykor. Teljesen grillezve tökéletes táplálék – nagyon sok Omega-3 zsírsavval, s kevés higannyal, hiszen kicsi és rövidéletű halnak számít. Ráadásul nem is drága. Fontos viszont, hogy vízben tárolva előnyösebb, mint olajban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.