A várandósság során nagyon sok kismama találkozik azzal a jelenséggel, amitől retteg: lényegesen nagyobb súlyt szed fel, mint amennyit a picurka indokolna. Sokan gondolják úgy, hogy majd leadják a felesleget, amikor szoptatnak és ezért diétába is kezdenek, abban a percben, amikor az már lehetséges. Csakhogy ezzel a tejtermelést is tönkreteszik.
A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.
A két fogalmat nagyon sok ember külön kezeli, mivel véleményük szerint egészen másképp viselkedik ilyenkor a test. Részben igazuk is van, de a két fogalom szorosan összefügg, és a test viselkedése is sok ponton azonosságot mutat.
A várandósság során a hízás egy teljesen természetes folyamat. A baba, a magzatvíz és a placenta mind olyan tényezők, melyek a várandósság során nőnek, súlyt képviselnek, és ez kikerülhetetlen. Nagyon sok hízás többek között annak is köszönhető, hogy a kismama olyan vitaminkészítményt szed, mely nem megfelelő tagolású, és nem elégíti ki a három trimeszter eltérő igényeit. A leginkább a harmadik trimeszterre jellemző annak a súlyfeleslegnek a begyűjtése, amit már nem indokol a várandósság. Ebben pedig vastagon benne van az a tény, hogy a legtöbb várandósvitamin a harmadik trimeszterre is tartalmaz B12 vitamint, mely bizony fokozhatja az étvágyat.Az étvágy fokozása a B-vitaminok közül többre jellemző, köztük is nagyban a B12 vitaminra. Ezt az összetevőt azonban – más B-vitaminokkal ellentétben (pl.: folsav, biotin, B6 vitamin) – a harmadik trimeszterre már nem igényli a szervezet.
A szoptatás valóban különbözik a várandósságtól abban, hogy a baba ilyenkor már a kismama karjában, és nem a méhében van. ám a táplálása még ilyenkor is teljes egészében az anyán múlik. A plusz terhelés a szervezeten ilyenkor is jelen van. arról már nem is beszélve, hogy most már lehet aggódni azon is, hogy a kicsi fázik, melege van, sír, vagy éppen nem sír, alszik vagy nem hajlandó aludni, vagyis összességében még fárasztóbb időszakról beszélünk. Ez pedig azt is eredményezi, hogy a tápanyagpótlásra ilyenkor is fokozottan van szükségünk, amit, ha nem kapunk meg, akkor a test utasításának megfelelően enni kezdünk. Sokat.
A szoptatás alatt a diéta nem igazán jó ötlet, csak akkor, ha erre a szakorvos is rábólint. Egyéb esetekben könnyen vezethet oda, hogy a tej elapad – mondja Ratkó Tünde. Mit lehet hát tenni? Mozogni, és megfelelően étkezni. A többlet tápanyag beviteléről pedig gondoskodhatunk egy kis segítséggel is.
A diéta során a tápanyagok sajnos csak korlátozott mennyiségben jutnak a szervezetbe. A nem evés, vagy a „szelektált” evés így nem igazán jó megoldás, ahogyan a túlevés sem, hiszen ilyenkor is erősen kétséges, hogy a kellő tápanyagok bejutnak-e a szervezetbe. Ugyanakkor az ételekben a szükséges anyagok biológiailag aktív, szerves formában vannak jelen, amit a szervezet így lényegesen jobban tud hasznosítani. Ezért a várandósvitamin kiválasztásánál ügyeljük arra, hogy szintén szerves kötési formákban (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) legyenek jelen benne az anyagok. Így nagy eséllyel tudjuk biztosítani, hogy a tejtermelés zökkenőmentes legyen, és a babánk a lehető legtovább élvezhesse a számára legtökéletesebb táplálékot, az anyatejet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.