Ne edd csúnyára a bőröd!- bőrproblémát okozó ételek

bőrgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 05. 17:35
A szépség belülről fakad - tartja a mondás, és milyen igaz, főleg, ha rájövünk: milyen nyomot hagy bőrünkön egy-egy elfogyasztott étel.

A szépség belülről fakad - tartja a mondás, és milyen igaz, főleg, ha rájövünk: milyen nyomot hagy bőrünkön egy-egy elfogyasztott étel.

Könnyen habzsolunk be olykor ezt-azt, s bár közben eszünkbe jut, hogy talán nem a legegészségesebbet választottuk, nem sokat törődünk vele.

Bizonyos élelmiszerek azonban nemcsak egészségtelenek, de a bőrünkön is „meglátszanak”, különféle krónikus problémákat okozva.

A bőrproblémák és az egészségtelen élelmiszer közötti összefüggés vitatott - az azonban bizonyos, hogy amit elfogyasztunk, az hatással van egészségünkre és a bőrünk milyenségére is. Vannak ételek, melyeknek pattanásokat köszönhetünk, ráncokat, esetleg ekcémát és pszoriázist. Ha tehát egészséges és fiatalos arcot szeretnénk, jobb utánanéznünk, tápláló és megfelelő élelmiszereken élünk-e.

Foto:123rf.com

A már-már közellenségnek számító finomított szénhidrátok állnak az első helyen - köztük elsősorban az édességekre gondolunk, süteményekre és egyebekre, melyek mellőzik a fontos tápanyagokat, így a rostot, a B-vitamint, vasat. Fehér lisztben és cukorban gazdagok ellenben, fokozzák az androgén férfihormon termelését - mindez oda vezet, hogy bőrünkön megszaporodnak a pattanások.

Fot:123rf.com

A túlzott cukorfogyasztás okozta probléma ott kezdődik, hogy glikolizáció indul el, vagyis a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A bőr kollagén nevű alkotórésze a test fehérjéinek 40 százalékát alkotja. Ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrre kiülnek a negatív hatások.

Legyen szó akár, fáradt, fényér vesztett arcbőrről, vagy pattanásokról, egy könnyed gyümölcsös – mézes, almás – arcpakolás, mint házi praktika megoldást jelenthet.

A sós élelmiszerek esetében ugyanez a helyzet. A sós ropogtatnivalók kétségtelenül finomak, de legközelebb kétszer is meggondoljuk, leüljünk-e egy tál sós chips-szel a tévé elé. A túl sok nátrium ugyanis hasonló hatással van a bőrre, mint a telített zsírok. A bőrön duzzanatok keletkezhetnek és veszít rugalmasságából.

Fotó: 123rf.com

Bőrünknek elegendő oxigénre van szüksége, hogy egészséges működését fenntartsa. Ez ugyanis elősegíti a kollagén, az elasztin és más szükséges elemek termelődését. A zsírok azonban csökkentik az oxigén mennyiségét a sejtekben, elsősorban a bőr sejtekben.

A cukor ezen felül blokkolja a linolsav - melynek funkciója a bőrápolás - áramlását. A linolsav létfontosságú esszenciális zsírsav, a sejtfalak alkotója.

Foto:123rf.com

A kutatók a tejtermékeket is azok az élelmiszerek közé sorolják, melyeknek fogyasztása nem feltétlenül előnyös a bőr szempontjából, hangsúlyozván, hogy a tej is androgén hormonokat tartalmaz, melyek dihidrotesztoszteron hormonokká alakulnak át, és hozzájárulnak a fokozott faggyútermelődéshez. A szakértők szerint a joghurt a bőrre nézve jobb választás.

A szénsav és a koffein ugyancsak a pattanások és ráncok megjelenését segítik elő - rossz hatással vannak a bőrre a cukros, szénsavas üdítők, az édesítőszerek, a koffeines italok, a nátrium benzoát pedig bőrkiütéseket is okozhat. A koffein emellett felemeli a stressz szintünket, és mint tudjuk, a stressz is kiütközhet a bőrön.

A mértékletes alkoholfogyasztásnak előnyei is vannak, a bőrre nézve azonban számos negatív hatással rendelkezik. Az alkohol kitágítja a véredényeket, elszínezi a bőrt, ráncokat okoz, rongálja a hajszálereket, valamint ront a helyzeten, ha valaki a rosacea nevű bőrelváltozásban szenved. Vigyázzunk a bőrünkre!

http://napidoktor.hu/cikk/60.142/Tejtermek-kaloria-tablazat
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.