Egy igazán egyszerű trükk segítségével megszabadulhatsz néhány pluszkilótól! A titok nyitja: az adagok nagysága és a megfelelően kiválasztott élelmiszerek.
Egy igazán egyszerű trükk segítségével megszabadulhatsz néhány pluszkilótól! A titok nyitja: az adagok nagysága és a megfelelően kiválasztott élelmiszerek.
Így működik
Használd a tenyered mint mértékegységet, mert a segítségével könnyedén megállapíthatod, hogy egy adott táplálékcsoportból mennyitehetsz egy-egy étkezés alkalmával. A napi három főétkezés mindig 4 tenyérnyi hozzávalóból és egy pici zsiradékból álljon.A 4 tenyér 2 adag zöldséget, 1 adag sovány fehérjét és 1 adag teljes értékű szénhidrátot jelent.
Ez egy konkrét ebéd esetén nagyjából azt jelenti, hogy a tányér felét párolt zöldségek, az egynegyedét 1 szelet grillezett csirkemell, az egynegyedét pedigbarna rizs foglalja el.
Foto:123rf.com
További tanácsok
–Mindennap igyál meg legalább1,5-2 liter folyadékot, ez a nyári melegben különösen fontos! A csapvíz, a szénsavmentes ásványvíz, a zöld tea – amiből kiváló nyári frissítőt készíthetsz, ha lehűtöd, és egy kis citrommal ízesíted –, valamint avízzel hígított frissen facsart gyümölcsléegyaránt remek választás.
– Az ételek elkészítésekor használjminél kevesebb sótés minél több zöldfűszert.
– Ha krémlevest főzöl,rántás helyett egy kevés főtt burgonyával vagy kukoricakeményítővel sűrítsd be.A tejszínt kerüld, válassz helyette inkább kaukázusi kefirt vagy a natúr joghurtot.
Ha minden főétkezéskor legalább 2 tenyérnyizöldségfélét fogyasztasz,azzal már bőven teljesíted az ajánlott napi 5 adagot! Kígyóuborka, paradicsom, paprika, sárgarépa, zöld leveles zöldségek, salátafélék, paprika, brokkoli, és még hosszan sorolhatnánk a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag terményeket!Ami fontos: ennél a módszernél a burgonya bizony nem ebbe, hanem a 4. csoportba tartozik, a gyümölcsökkel együtt!
3.tenyér
Fehérje
Ide tartoznak a húsok, a halak, a tejtermékek, valamint a tojás és a hüvelyesek is (pl. lencse, bab). A nem zsírszegény húskészítményeket (szalámi, kolbász stb.) és tejtermékeket (zsíros, félzsíros sajtok, tejföl, tejszín) kerüld el,válassz helyettük sovány csirkemellsonkát,friss (pl. cottage cheese) vagy a light sajtokat.
Foto:123rf.com
4. tenyér
Aszénhidrátok közül ebbe a csoportba tartozika rizs (lehetőleg barna), a tésztafélék (durum), a pékáruk (pl. korpás zsemle, Graham-kenyér), a burgonya, valamint a gyümölcsök. Tévhit, hogy a fehér lisztből készült termékek több kalóriát tartalmaznak, az viszont igaz, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk hosszabb ideig eltelítenek.
Foto:123rf.com
+ egy kis zsiradék
Az egészséges zsiradékok nagyon fontosak a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. A növényi olajokból (pl. olíva-, repce-) napi 1-3 kk bőven elegendő, az olajos magvakból pedig kb. 1 ek-nyi fogyasztható a módszer szerint.
mindmegette.hu
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.