Miért jó, ha csíp a paprika?

csípős paprika
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 14. 15:25
A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be egyes emberek életében. Van, aki szereti a csípős ízt, van, aki kevésbé és van, aki egyáltalán nem szereti az erős ízeket.

A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be egyes emberek életében. Van, aki szereti a csípős ízt, van, aki kevésbé és van, aki egyáltalán nem szereti az erős ízeket.

Azonban fogyasztása egészségügyi szempontból igen hasznos lehet, hiszen kutatások bizonyították, hogy a csípős paprika fogyasztása, 13 százalékkal csökkenti a korai halálozást.

Miért?

Mert segíti a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket. Csökkenti a koleszterin felhalmozódását a vérben, az erős paprika kapszaicin tartalma elősegíti annak lebomlását és természetes úton való távozását a szervezetből. A vérkeringés felpörgetése által, nem csak a vérnyomás szabályozásához járul hozzá, hanem segít megelőzni a szív- és koszorúér megbetegedéseknek a kockázatát. Csökkenti a szívroham és stroke kialakulásának a lehetőségét is.

Felgyorsítja az anyagcserét, nagy mértékben elősegíti a természetes fogyást, a kapszaicin hatásának köszönhető, testhőmérséklet növelés által. Baktériumölő és fertőtlenítő hatása van.

A néphiedelemmel szemben, tévhit, hogy az erős íz árt a gyomornak. Nagy mennyiségben az emésztőrendszert egy kicsit irritálhatja, de e-közben védi a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal csökkenti a fekélyesedés kialakulását és serkenti az emésztőnedvek termelését.

Torkig vagyunk vele, hogy nehezen mennek le a kilók, s közben még a finom falatokat is hanyagoljuk? Miért ne ehetnénk zsírégető ételeket? Bőven van köztük ízletes, s a kínálat igen változatos!

A téli megfázásra is gyakran ajánlják. Enyhíti a torokgyulladást, az orrdugulást és fel hígítja az orrmelléküregekben megtapadt nyákot.

Ezen kívül, a kapszaicint használják cukorbaj következtében kialakult idegkárosodásra, migrénre, végtagfájdalmakra.

Miért jó, ha csíp?

A csípős íz érzeténél az agy, endorfint termel, amely fájdalomcsillapítóként is működik. Ettől olyan élvezetes fogyasztani az erős paprikát. Vágyunk rá, mert a boldogság érzésével társul.

Ha kicsit szomorkodnál, fogyassz egy kis erős paprikát, meg lásd, a kedélyjavító hatása nem marad el!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.