Manapság nagyon divatos a lúgosítási irányzat – mindenki lúgosít – lúgos vizet iszunk, nem eszünk húst, mert savasít, azért vagyunk vegetáriánusok, mert el vagyunk savasodva, stb.
(Mert azt hirdetik, hogy lúgos víz sokkal egészségesebb, mint a normál víz).
Ahhoz, hogy erre a kérdésre korrekt választ tudnánk adni, ismernünk kell az emésztő rendszerünk működését.
Az elfogyasztott ételt a szervezet több ’’emésztő állómáson’’ bontja le. Az állati fehérjék bontása a gyomorban történik erősen savas közeg mellett (Ph 1,2), a növényi fehérjék, szénhidrátok és zsírok bontása a nyombélben történik erősen lúgos közeg mellett (Ph 8-12). A két ’’állomást’’ erős záró izom választja el egymástól. Ez úgynevezett pilórus. Azért van erős záró izom, hogy a két emésztő közeg ne keveredjen és ne semlegesítse egymást.
Ha erős a gyomorsavunk – zárva van a pilórus. Emésztés előrehaladtával a gyomorban csökkent a gyomorsav erőssége, Ph 5-6-nál a pilórus megnyílik és az előemésztett étel lemegy a nyombélbe. A pilórus zárását nyitását többek között a gyomorsav erőssége szabályozza.
A lúgos víz gyengíti a gyomorsav erősségét. A legyengült gyomorsav mellett a pilórus izmai nem zárodnak erősen, a gyomorsav belekerülhet a nyombélbe, ahol semlegesíti a lúgos emésztő közeget – így, elsavasodik a nyombél ph-ja, inaktiválodank a nyombélben lévő enzimek, többek között a glutént bontó transzglutaminaz enzim (glutén intolerancia kialakulásában nagy szerepet játszik ez a folyamat).
A gyomor és nyombél között lévő erős záró izom, pilórus károsodása – igazi katasztrófa a szervezet számára. A gyomor savas enzimje és a nyombél lúgos enzimje kölcsönös semlegesítése kizárja a táplálék megemésztésének normális folyamatát.
Ha a gyomorban kevés vagy semmi sav nem található, akkor nem bomlanak le az állati eredetű fehérjék, a nyombélben pedig nem bomlanak le a növényi eredetű fehérjék. Az emésztetlen fehérjék rothadásnak indulnak a bélrendszerben, elszaporodnak a káros bélbaktériumok, felborul a bélflóra egyensúly. A bélflóra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egészséges bélflóra – erős immunrendszer, hatékony méregtelenítés, stb.
A gyomornedvek csökkent savassága arra kényszeríti a beteget, hogy több növényi eredetű táplálékot fogyasszon, mint állatit. A beteg úgy érzi, hogy lúgosításnak köszönhetően sokkal jobban van! Igén, jobban lesz, mert megszűnik az állati fehérjék rothadása a belekben, tisztul a szervezete. Azonban, ha nem fogyasztunk állati eredetű fehérjéket, drasztikusan csökken a gyomor sav termelése. Ez hosszú távon több problémát okoz – többek között gyengíti a bél immunitását, a szervezet nem kapja elegendő esszenciális aminosavat. A növényi táplálkozás a májat több epe kibocsátására készteti. Végső soron az egész szervezet működése átmegy egy lúgosabb üzemmódba, ezzel legyengül a szervezet védelme a nehézfémekkel szemben (Hg, Tl, Pb, Bi). Az alkálifémek (Sr,Cs, Rb és mások) kedveznek a rákos folyamat kialakulásának, még akkor is, ha azok nem radioaktívak.
A szervezet lúgosítása daganatos sejteknek kedvez. Most sokakban felmerül a kérdés – nem fordítva? Szervezet elsavasodása vezet a daganatok kialakulásához! Ez az általánosan elfogadott állítás.
Bármely daganat esetén a szervezetben drasztikusan megnő a tripszinek és kemotripszinek mennyisége. Maguk a daganatos sejtek termelnek ezeket az enzimeket, hogy a segítségükkel „felfalják’’ az egészséges sejteket. Az egészséges embernél ezeket az enzimeket a hasnyálmirigy termeli és ezek erősen lúgos ph-jával rendelkeznek.
Akkor milyen ph mellet fejlődik a daganat? Savas vagy lúgos közegben?
A választ az olvasóra bízom. Célszerű lenne a savasság és lúgosság kérdését ilyen aspektusban is megvizsgálni.
Hatvani Galina
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.