A dióval és a mogyoróval is jól járunk
A dió és mogyorófélék nemcsak rágcsálnivalónak ideálisak – egészséges zsírokat tartalmaznak, ezért kimondottan érdemes enni őket! Kivételt ez alól csak az allergiások jelentenek, számukra a diófélék életveszélyt is jelenthetnek, ezért más forrásból kell beszerezniük az értékes tápanyagokat.
Ha eddig még nem tettük, szokjunk rá a diófélékre! Magában vagy vaj formában is kitűnőek, de természetesen csak akkor, ha nem szenvedünk mogyoró- vagy dióallergiától – esetükben a diófélék, mint a pekándió és a mandula is gyakori kiváltó okok. Begyullaszthatják a torkot és légzési nehézséget okozhatnak, amely potenciálisan halálos állapot lehet: az anafilaxiás sokk.
1.Segíthetnek fogyni: ezekben a rágcsálnivalókban sok zsír van, de a kifejezetten jó fajtából. Magas a fehérje- és a rosttartalmuk, ezért energiát adnak és telítenek. Első körben tehát egészségügyi előnyük, hogy hozzájárulhatnak a súlykontrolhoz. A dió- és mogyorófélék segítenek több kalóriát égetni – ezáltal kilókat leadni. Fogyókúra esetén is hasznos! Persze túlzásba vinni nem kell. Napi egy marék elég!
2.Jó zsírokkal látnak el: a dióban levő zsírok többsége telítetlen, ami egészségügyi szempontból előnyös – sőt, sokkal jobb, mint a húsban lévő telített zsír vagy sok feldolgozott élelmiszerek transz-zsírja. Segíthet a vércukorszint és az inzulint szabályozó hormon stabilizálásában.
3.Tápanyagokkal vannak tele: nemcsak a magas fehérje- és rosttartalom, vagy az egészséges zsírok az előnyösek a diófélékben. Számos tápanyagot tartalmaznak, így E-vitamint, B6-vitamint, folsavat, niacint, magnéziumot, cinket, rezet és káliumot. Elég megnézni egy-egy mogyoróvaj címkéjét. Vigyázzunk azonban – lehetőleg olyat vásároljunk, amely nem tartalmaz sok hozzáadott sót, tartósítószert, cukrot és egészségtelen zsírokat.
4.Antioxidáns-bombák: a diófélékben olyan antioxidánsokat találunk, mint a szelén, mangán, C-vitamin és E-vitamin, flavonoidok, fenolok, polifenolok és egyéb anyagok. Egy csapatként óvják a sejteket. Ha valaki rendszeresen fogyaszt diót vagy mogyorót, illetve a belőlük készült vajat, annak egészségesebb a szíve. Az antioxidánsok a vastagbélrák ellen is védenek.
5.Kordában tartják a koleszterinszintet: a sok koleszterint megvastagítja az artériákat, ez pedig stroke-hoz és szívbetegséghez vezet. A mandula, a dió és egyéb mogyorófélék csökkenthetik a magas koleszterinszintet. A szervezet termeli a koleszterin legnagyobb részét, ám az ételekből mi is pótoljuk azt.
6.A diófélék megelőzik és kontrollálják a 2-es típusú diabéteszt: ez részben annak köszönhető, hogy ellenőrzés alatt tartják a súlygyarapodást, de a magas vércukor (glükóz) és zsírok (lipidek) szintjét is, ami a diabéteszt kiválthatja. Az erek belsejének rugalmasságáról is gondoskodnak – egészségügyi előnyük így hát az is, hogy megelőzik a szívproblémákat, melyek a cukorbetegséghez kötődhetnek.
7.Segítenek megelőzni a szívbetegséget: a szív- és érrendszeri problémák akkor jelentkeznek, amikor az erek megvastagodnak (ateroszklerózis). Ez a szívet meggyengíti és szívelégtelenséget válthat ki. Stroke-ot is okozhat, valamint szívrohamot és rendszertelen szívverést (aritmia). A dióféléket fogyasztó emberek kevésbé hajlamosak a fenti állapotokra. Ha heti kétszer kb. 2 evőkanálnyit megeszünk, kutatások szerint nagy segítséget jelenthet.
8.Magnéziummal látnak el: a magnézium, mint ásványi anyag jót tesz az idegeknek, az izmoknak, a csontoknak, a vércukorszintnek, a vérnyomásnak, sőt a genetikai anyagnak vagy DNS-nek is. Az olyan diófélék, mint a kesudió, a mandula és a földimogyoró, valamint a belőlük készült vaj rengeteg magnéziumot tartalmaznak. Érdemes tehát fogyasztani őket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.