Top 15 egészséges bogyó – finomak és távol tartják a bajokat 1.rész

szeder
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 04. 13:33
Az áfonyától a Goji bogyóig

Az áfonyától a Goji bogyóig

A bogyófélék számos egészséges hatásáról már bizonyára hallottunk. Nemcsak a legismertebb egy-két fajtát érdemes azonban kipróbálni. Lássuk a leginkább egészséges bogyóféléket!

Ha szeretjük a bogyókat, nagy eséllyel rendszeresen teszünk az egészségünkért is. Nemcsak a legnépszerűbbekkel érhetünk el azonban sikert. Az áfonya, eper vagy a szeder mellett több olyan bogyó van, amely nemcsak ízletes, de távol tartja a betegségeket. Lássuk tehát mindet!

1.Áfonya: mélykék színével számos sütemény mutatós dísze. Ezen egészséges gyümölcs színe az antocianin nevű vegyületekből származik. A tudósok szerint az antioxidánsok segíthetnek megvédeni bennünket a ráktól, a szívbetegségektől és a demenciától, valamint fokozhatják az immunrendszert. Az áfonya frissen és fagyasztóból kivéve is igen jó. Vizet és rostot rejt, fél csészényi csupán 40 kalória.

Foto:webmd.com

2.Acai bogyó: napjainkban e szőlőszerű gyümölcsöt szuperételként tartják számon. Több antioxidáns van benne, mint más bogyókban. E tápanyagok megállíthatják a sejtkárosodást, amely számos betegséghez vezethet. Frissen és fagyasztóból szintén finom, de kiegészítőként történő szedése előtt egyeztessünk orvosunkkal – nagy dózisban hatással lehet jól működő gyógyszereinkre.

Foto:webmd.com

3.Avokádó: Talán meglepő, de az avokádó egymagú bogyónak tekinthető. Lágy zöld húsa tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal. Segítheti a szívet, segít a fogyásban, s egészségesen tart bennünket idősebb korban is. Felszeletelve salátához adható, smoothie-ba keverhető, pépes formája szendvicsre kenhető. Túlzásba ne vigyük azért – egy adag egy fél avokádót jelent.

Foto:webmd.com

4.Szeder: ez a szintén mutatós bogyós gyümölcs nagy mennyiségű polifenolt rejt, olyan anyagokat, amelyek csökkenthetik a szívbetegséget és rákot kiváltó gyulladásokat. Ez az egészséges bogyó segíti a cukor hatékonyabb lebontását a vékonybélben, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. Frissen és fogyasztóból kivéve, leolvasztva is kitűnő: egy csésze szeder 7 gramm cukrot tartalmaz.

Foto:webmd.com

5.Eper: az édes, szív alakú gyümölcs tele van C-vitaminnal, folsavval, rostokkal és antioxidánsokkal. De nemcsak ezért egészséges bogyó: segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, kezelni a vércukrot, s késleltetni az agy öregedését. Mivel hamar romlik, inkább többször kevesebbet érdemes belőle venni. Ahhoz, hogy maximálisan megtartsa értékeit, ne mossuk azonban meg, csak közvetlenül evés előtt.

Foto:webmd.com

6.Goji bogyó: ez az egészséges bogyóféle évezredek óta a kínai gyógyászat része. Vitaminokat (C, B2 és A), vasat és antioxidánsokat bőven találunk benne. A kutatók régóta keresik a bizonyítékokat arra, hogy a goji bogyó milyen mértékben fokozza az immunitást, küzd a szívbetegségekkel és segíti az agyat. Úgy tudni, a jó emésztéshez és a rák megelőzéséhez is hozzájárul.

7.Vörös áfonya: amennyiben hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, érdemes gyakran kortyolgatnunk vörös áfonyalevet. Nem kezeli a problémát, de a vörös áfonya-kiegészítők segítenek megelőzni, hogy a fertőzés újból kialakuljon. Kutatók tanulmányozzák, megelőzheti-e a rákot és képes-e fokozni a szív egészségét. Fontos odafigyelni viszont a mennyiségre – a vörös áfonya bogyó egészséges, de ha túl sokat iszunk a léből, az megzavarhatja a gyomrot és vesekő képződéséhez vezethet.

Foto:webmd.com

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.