Akár fogyásról, aki hétköznapi étkezésről van szó, a tésztának többnyire rossz a megítélése – Pedig sokan tévednek vele kapcsolatban. Tanulmányok szerint ez a mediterrán jellegű étel segít fogyni, sőt. Nemcsak ez a tészta előnye.
A fogyókúrázók kerülik, mint a tüzes vasat. Pedig a tészta számos előnnyel bír. Okosan fogyasztva nem hizlal – ez a mediterrán kedvenc még segít is a diétában, s egyéb jó tulajdonságai is vannak. Lássuk, melyek ezek?
A tészta tagadhatatlan előnye, hogy az összetett szénhidrátok kiváló forrása. A szervezet elsődleges energiaforrásának biztosításra pedig nagyon fontos része egy egészséges diétának. Napi, szükséges szénhidrát-bevitelünk 45-65 százalékát biztosítja a tészta.
A tészta előnye, hogy a lényeges tápanyagai között megtaláljuk a vasat, folsavat és egyéb B-vitaminokat. Ráadásul keverhető olyan, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, mint a rostdús zöldségek, bab, vagy a szív egészségét támogató hal, az egyszeresen telítetlen olajok, az antioxidánsot tartalmazó paradicsom, baromfihús vagy sovány húsok.
Bár a közhidelem szerint csak rosszul járhatunk vele, tanulmányok szerint maradhatunk karcsúak, miközben élvezzük a tésztát. A tészta előnye az is, hogy egy csészényi adag kb. 200 kalóriát tartalmaz, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Feltölt és nem érezzük éhesnek magunkat tőle. Itáliában a semolina tészta a fő szénhidrát-forrás, mégis ebben a régióban a legsoványabbak Európában az emberek. Egy 2016-os tanulmány szerint a tésztafogyasztás összefüggésbe hozható volt az alacsony testtömegindexszel (BMI).
A tészta előnye továbbá, hogy ez a komplex szénhidrát glükózra bomlik le, mely az agy és az izmok számára kulcsfontosságú. S ellentétben a sima cukorral, amely gyorsan, rövid időre ad energiát, a tészta lassan és egyenletesen adagolja azt.
Azok is élvezhetik a tésztát, akik gluténmentesek étkeznek, hiszen ilyen változat is kapható már a boltokban. Legtöbbször barna vagy fehér rizsből, kukoricából, quinoából készül, amely a liszt- és gluténérzékenyek számára is biztonságos.
A tészta előnye továbbá, hogy igen egyszerű alapanyagokból áll. Csupán négy összetevőből – semolina liszt, tojás, só és víz. Előállítása pedig nem vesz igénybe sok energiát.
Összehasonlítva az állati alapú élelmiszerekkel, sokkal kevésbé rongálja a környezetet a gyártása. Mi több, ha a tésztát a mediterrán étrend keretében fogyasztjuk, jóval több növényi alapú ételt eszünk majd. Maradék zöldségeinkből is finom, tésztás ételeket állíthatunk elő!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.