Fűszer, ami aranyárban van

Fűszer, ami aranyárban van

sáfrány felhasználása
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 25. 19:35
A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon.

A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon.

A sáfrány ára

A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Minden elültetett hagyma 4-5 virágot hoz. 5 kg friss vagy 1 kg szárított sáfrányhoz hozzávetőlegesen 70-80 ezer virágra van szükség.

Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni és az időpontra is figyelni kell. Amikor virágzik, minden nap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany.

A gyengébb minőséget képviselő fűszer grammja néhány dollárba kerül, de a jobb minőségű termés kilogrammjáért átlagosan 2-15 ezer dollárt is elkérhetnek a piacon.

Hogyan használjuk a sáfrányt?

A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. Asáfrányos szeklicénekugyanis hasonló bibéi vannak, mint asáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk.

Foto:123rf.com

Sáfrány gyógyhatásai

A sáfrány több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz, főként terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevője is van, amelyek közül számos karotinoid, mint pl. a zeaxantin, likopin, valamint az alfa és béta karotinoidok.

Krocetin

csökkenti a koleszterinszintet, növeli a vér oxigénszintjét, megnövelik a vér áramlását a retinában és az érhártyában, gyökfogó aktivitás, antioxidáns hatás, elnyomja a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását, szorongáscsökkentő, a sárga színt adja

Safranal

stimulálja az agyat, szerotonin termelésre serkenti, csökkenti a köhögési ingert, gyökfogó aktivitása, antioxidáns hatása

Glikozid picrocrocin

ízesítő hatás

Karotinoidok

antioxidáns aktivitásúak, képesek kivédeni a szabadgyökök DNS-károsító hatását

További összetevők

  • picrocrocin
  • 2-hidroxi-4,4,6trimethyl-2,5-ciklohexadién-1-on
  • picrocrocin
  • tiamin (B1)
  • riboflavin (B2)
  • flavonoidok
  • zsíros olaj
  • kalciumsók
  • foszfor
Foto:123rf.com

A sáfrányos receptek

A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik akagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. Hogy hogyan? A sáfrányszálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azonnal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.

Figyelem:Nagyon ügyeljen arra, hogy csak aCrocus sativusbibéiből készült növényt fogyassza, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.