Magyarországon az ünnepi menü elmaradhatatlan eleme a halászlé, a töltött káposzta és desszertnek, édességnek a különböző ízesítésű bejglik. De vajon milyen ételkülönlegességek kerülnek az ünnepi asztalra más országokban?
Norvégiábanpéldául, hagyományosan a nagyszülők készítik el a karácsonyi vacsorát, melynek elengedhetetlen eleme a roston sült sertésborda, amihez savanyú káposztát és főtt krumplit tálalnak köretként. Az étkezés végén a nagypapa és az apa szervírozza az italokat, amely általában egy erősen köményes snapsz-szerű szeszesital, illetve egy kifejezetten karácsonyi sörféleség. A vacsorát követő ajándékozás után pedig a klasszikus norvég karácsonyi édességek következnek, mint a sandkaker (mandulás vajas keksz), akrumkaker, amely egy kardamomos vajas krémmel töltött kosárka, illetve egy tejberizshez hasonló desszert, arisengrynsgrøt– derül ki azIndependentcikkéből.
Aportugáloknakis megvannak a saját hagyományos karácsonyi finomságaik, sőt a karácsonyi vacsorának külön elnevezése is van, a Consoada. Mediterrán ország lévén, az ünnepi asztalra a tenger gyümölcsi mellett felkerül egy tőkehalból készített étel, abacalhau de consoada. Ezen kívül a tipikus karácsonyi menü része a gesztenyével töltött pulykasült is, melyhez köretként savanyított répa,Conserva de Cenourakerül az asztalra.Azonban az országban nincs karácsonyi menüBolo Rei(királytorta), azaz gazdagon díszített, kandírozott gyümölcsös sütemény nélkül.
Bacalhau da consoada. Fotó: twitter.com
FranciaországbanJézus és a tizenkét apostol tiszteletére egy tizenhárom részből álló desszertkülönlegességgel zárják a karácsonyi menüt. A provence-i eredetű édesség a következőkből áll: dió, birsalmasajt, mandula, mazsola, calisson, többféle nugát, alma, körte, narancs, dinnye szőlő, valamint a híres provence-i lepénykenyér, afougasse. Ezeknek a hagyomány szerint karácsony estétől egészen december 27-ig az ünnepi asztalon kell maradniuk – olvasható aBBC News cikkében.
Mexikóbankarácsonykor puliszkás pacallevest kanalaznak. Amenudonakérdemes már előző nap megfőzni, hiszen a marha gyomrát öt óráig kell főzni. A mexikóiak ünnepi itala pedig a ponche, amely egy forró édes italkülönlegességük, alma, nádcukor, aszalt szilva és a tejocote gyümölcs az alapja. A felnőttek általában egy kis tequilát is kevernek a gyümölcslébe – derül ki aDaily Meal cikkéből.
Menudo. Fotó: wikipedia.com
BárIndiárólelsőre nem a keresztény vallás jut eszünkbe, ebben az országban is jelentős számú keresztény él. Az indiai katolikusok ünnepi vacsorájában nagyon sok az édesség. Ezek közé tartozik példáulakidiyo, amicukorsziruppal leöntöttfánkgolyó, vagyakardamomos makaron. A főételhagyományosan abirjani, ami bárányhúsból, rizsből vagycurrybőlkészül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.