Top 8 – Fűszerek, melyekkel hatékonyak lehetünk a rák ellen

rákellenes fűszerek
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 07. 14:15
Együk őket naponta!

Együk őket naponta!

A fűszerek alkalmazásával nemcsak ízletesebbé, különlegesebbé tehetjük az ételeket. Napi fogyasztásuk igen hasznos a rák ellen, de más komoly betegségeket is segítenek megelőzni. Lássuk, mit érdemes ennek érdekében enni!

Ha jót szeretnénk enni, a fűszerek aligha hiányozhatnak. Számos ízletes étel alapanyagai, ám nemcsak az ízesítéshez járulnak hozzá – egészségünk fenntartásához is. A megfelelő fűszerek kiválóan helyettesítik a sót is, amelyből nem szabad túl sokat fogyasztani – ha ugyanis túlzásokba esünk, komoly egészségügyi problémák kialakulásához járulunk hozzá. Így a magas vérnyomáshoz és a szívbetegséghez is.

A fűszerek a sóval ellentétben ideális módon támogatják nemcsak az ételízesítést, hanem az egészséges szervezetet is.

Ásványi anyagokban gazdagok, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, védik a szívet és az ereket, de hatékony antioxidánsok is – azaz óvják a szervezetet a károsító szabad gyökökkel szemben, melyek hozzájárulhatnak a rákbetegség kialakulásához.

Milyen fűszerek ajánlottak, ha a rák ellen és más betegségekkel szemben is óvni szeretnénk magunkat?

1.Kurkuma: e növény kurkumin nevű hatóanyaga komoly gyulladáscsökkentő. A rákbetegségek közül elsősorban a vastagbélrák ellen véd a kutatók szerint.

Fotó: 123rf.com

2.Kömény: sokan automatikusan leveszik a fűszerespolcról, ha gond van az emésztésükkel. Enyhíti ugyanis a panaszokat, megszünteti a puffadást. Gyulladásgátló, védi a szívet, különösen, hogy csökkenti a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét és a triglicerid szintet is.

Foto:123rf.com

3.Sáfrány: kiemelkedő antioxidáns hatása van a fűszerek között. Tartalmaz safranal, picrocrocin és crocin vegyületeket, melyeknek jelentős gyulladásmérsékelő hatását köszönheti. Igen hasznos a rák ellen és a memóriát is serkenti.

Foto:123rf.com

4.Gyömbér: szintén gyulladáscsökkentő fűszer, de sejtvédő hatású is. Fokozza a vérkeringést. Képes enyhíteni a rendetlenkedő gyomor tüneteit. Szintén hatékonynak tartják a vastagbélrák ellen, de egyéb, emésztőrendszeri betegségekkel szemben is hasznos.

Foto:123rf.com

5.Cayenne-bors: a kapszaicin-tartalmú cayenne-bors népszerű fűszer, melyet nemcsak a rák ellen tartanak hatásosnak. Valóban képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, de a betegség kialakulásának valószínűségét is mérsékeli. Csökkenti ugyanakkor a magas vérnyomást is.

Foto:123rf.com

6.Petrezselyem: nem véletlen, hogy levesbe, burgonyára és még számos ételre szórják. A petrezselyem rendkívül hatékony fűszer, melyben van C-vitamin, E-vitamin, vas, karotin, kálium. De rendelkezik apigenin és miricetin nevű flavonoidokkal is, melyek felelősek gyulladásmérsékelő hatásáért. Vérnyomáscsökkentő, de a szívet is óvja.

rozmaring
Foto:123rf.com

7.Rozmaring: a fűszerek egyik legnépszerűbbje, amelyet számos ételben használunk. A rozmaring szívvédő, óvja az érrendszert, fokozza az agy vérellátását. Felveszi a harcot a sejtkárosodással, s kutatók a bőrrák ellen hatékonynak találták.

Foto:123rf.com

8.Fehér mustár: ez a fűszer nemcsak védi az ereket, vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A tudósok tapasztalatai szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását, ezért szintén ajánlható a rák ellen.

Válogassunk kedvünk szerint és védjük magunkat e finom, egészséges fűszerekkel!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.