Együk őket naponta!
A fűszerek alkalmazásával nemcsak ízletesebbé, különlegesebbé tehetjük az ételeket. Napi fogyasztásuk igen hasznos a rák ellen, de más komoly betegségeket is segítenek megelőzni. Lássuk, mit érdemes ennek érdekében enni!
Ha jót szeretnénk enni, a fűszerek aligha hiányozhatnak. Számos ízletes étel alapanyagai, ám nemcsak az ízesítéshez járulnak hozzá – egészségünk fenntartásához is. A megfelelő fűszerek kiválóan helyettesítik a sót is, amelyből nem szabad túl sokat fogyasztani – ha ugyanis túlzásokba esünk, komoly egészségügyi problémák kialakulásához járulunk hozzá. Így a magas vérnyomáshoz és a szívbetegséghez is.
Ásványi anyagokban gazdagok, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, védik a szívet és az ereket, de hatékony antioxidánsok is – azaz óvják a szervezetet a károsító szabad gyökökkel szemben, melyek hozzájárulhatnak a rákbetegség kialakulásához.
Milyen fűszerek ajánlottak, ha a rák ellen és más betegségekkel szemben is óvni szeretnénk magunkat?
1.Kurkuma: e növény kurkumin nevű hatóanyaga komoly gyulladáscsökkentő. A rákbetegségek közül elsősorban a vastagbélrák ellen véd a kutatók szerint.
2.Kömény: sokan automatikusan leveszik a fűszerespolcról, ha gond van az emésztésükkel. Enyhíti ugyanis a panaszokat, megszünteti a puffadást. Gyulladásgátló, védi a szívet, különösen, hogy csökkenti a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét és a triglicerid szintet is.
3.Sáfrány: kiemelkedő antioxidáns hatása van a fűszerek között. Tartalmaz safranal, picrocrocin és crocin vegyületeket, melyeknek jelentős gyulladásmérsékelő hatását köszönheti. Igen hasznos a rák ellen és a memóriát is serkenti.
4.Gyömbér: szintén gyulladáscsökkentő fűszer, de sejtvédő hatású is. Fokozza a vérkeringést. Képes enyhíteni a rendetlenkedő gyomor tüneteit. Szintén hatékonynak tartják a vastagbélrák ellen, de egyéb, emésztőrendszeri betegségekkel szemben is hasznos.
5.Cayenne-bors: a kapszaicin-tartalmú cayenne-bors népszerű fűszer, melyet nemcsak a rák ellen tartanak hatásosnak. Valóban képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, de a betegség kialakulásának valószínűségét is mérsékeli. Csökkenti ugyanakkor a magas vérnyomást is.
6.Petrezselyem: nem véletlen, hogy levesbe, burgonyára és még számos ételre szórják. A petrezselyem rendkívül hatékony fűszer, melyben van C-vitamin, E-vitamin, vas, karotin, kálium. De rendelkezik apigenin és miricetin nevű flavonoidokkal is, melyek felelősek gyulladásmérsékelő hatásáért. Vérnyomáscsökkentő, de a szívet is óvja.
7.Rozmaring: a fűszerek egyik legnépszerűbbje, amelyet számos ételben használunk. A rozmaring szívvédő, óvja az érrendszert, fokozza az agy vérellátását. Felveszi a harcot a sejtkárosodással, s kutatók a bőrrák ellen hatékonynak találták.
8.Fehér mustár: ez a fűszer nemcsak védi az ereket, vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A tudósok tapasztalatai szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását, ezért szintén ajánlható a rák ellen.
Válogassunk kedvünk szerint és védjük magunkat e finom, egészséges fűszerekkel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.