A birsalma az ősi civilizációk nagyra becsült gyümölcse, lehet, hogy ő volt az Édenkertben az aranyalma?
A birsalma története
Ezt a gyümölcsöt széles körben fellelhetjük Olaszország elveszett városának, Pompeinak művészeti ábrázolásain, falfestményein és a mozaikokon. Bár az ókori görögök kivételes minőségű,oltott birsalmátfejlesztettek ki, a mezőgazdasági kutatóknak csak az utóbbi időben sikerült puha állagú, zaftos gyümölcsöt nemesíteni.
Néhány újabb Bibliafordítás szerintÁdám az Édenkertben egy almát kóstolt meg... valószínű, hogy ez a gyümölcs birsalma lehetett, mivel az alma egy sokkal későbbi időpontban jelent meg azon a vidéken. (Persze ez csak egy feltevés, hiszen a Szentírásban nincs megnevezve, hogy milyen gyümölcsről is lehetett szó.)
Azérett birsalmákáltalában sárga színűek, de az új„narancs" birsalmamár narancssárga színű. Illatuk kellemes. A fa áprilisban virágzik, és júliustól szeptemberig hoz gyümölcsöt, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A gyümölcs felülete általában molyhos, mint a baracké, kivéve a szmirnait, amely sima és viaszos. Néhány gyümölcskocsonya-készítő érés előtt szedi le abirsalmát, amikor sárgulni kezd a gyümölcs, így őrizvén meg savtartalmukat.
Abirsalmafák3-5 méter magasra nőnek. Az Amerikába bevándorló korai telepesek az európai „Cydonia oblonga" birsből ültettek a kertjeikbe. Ezen csemeték egy része körtenagyságú, másik része pedig sárgadinnye nagyságú gyümölcsöt termett. Mivel sokáig ép maradt a gyümölcs, a szobába illatosítóként is használták.
Abirsalmátfelhasználják gyümölcskocsonyák, lekvárok, paszták készítéséhez, pitékhez, valamint pektin tartalmuk miatt más gyümölcskonzervekhez.
Abirsalmafákés a gyümölcsök rendkívüli módon ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. A fák jól alkalmazkodnak a különböző talajtípusokhoz és hőmérsékletekhez, akár -26 °C-on is képes életben maradni. A magról termesztett birset a kertészeti kereskedésekben más gyümölcsfák gyökértörzsének eltörpítésére használják.
Abirsalmafák virágaia levelek után, tavasz vége felé jelennek meg, kellemes illatúak, és rózsaszínes-fehér színben pompáznak.
Foto:pixabay.com
Miután ősszel a gyümölcs megsárgul, az érési folyamat alatt nagyon jó illatot bocsát ki, amelyet nem lehet más gyümölcsaromával összetéveszteni.
Abirsalmárólkimutatták, hogy sok hasznos ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálium-karbonát vagy a foszfor, ugyanakkor sok C- és B2-vitamin is található a gyümölcsben.
Abirsalma gyógyhatásátmár évszázadok óta ismerik. Shakespeare az írta róla, hogy abirsalma„gyomornyugtató".
A birsalmát sokféleképpen fel lehet használni, például: pitékben, gyümölcskocsonyákban, dzsemekben, lekvárokban, fagylaltokban, süteményekben és aromákban.
A megbízható kertészkereskedéseknél vásárolt oltottbirsek kevés gondozás mellettkiváló minőségű gyümölcsöt teremnek, és jól bírják a hideget is. Próbáljuk ki, és ültessünk mi is birsalmafát a kertbe!
Foto:pixabay.com
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.