Tudtad, hogy Magyarországot a nagy tökmagolaj-termelők között tartják számon? Főként Vendvidéken és Mura-vidéken termelik a legtöbbet, hiszen már ezeken a területeken nagy hagyománynak örvend.
A tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt is ismerték. A lopótök kivételével Amerikából származik és Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és a portugálok vitték be a 16. században. A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Elkülönült fajtái a laskatöknek nincsenek, a pézsmatöknek kevés, azonban az óriás-, illetve a spárgatöknek számtalan fajtája van.
A spárgatök fajtájához tartozika cukkini, a csillagtök, spagetti tök, patisszon, takarmánytök és egyes dísztök.Az óriástök fajtájához pedig, sütőtök, pézsmatök és a fügelevelű tök. Rendszerezés szempontjából 18 faj és 1 hibrid faj van. A töktermelésben a tökmagokat sok felé önállóan is fogyasztják, süteményekbe, salátákba szokták szórni pirítva, de többek között tökmagolajat is készítenek belőle.
Leginkább az Őrségben foglalkoznak a tök termelésével és a tökmagolaj előállításával. Nem véletlenül nevezik az Örség „zöld aranyának” a tökmagolajat. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges- persze, ha a megfelelő módon nyerik ki a vékony hártyás maghéjából az olajat, melyet hidegen sajtolnak.
A tökmagolaj őshazája Dél-és Közép-Amerika. A tökmagolajról korábbi cikkekben már megosztottak néhány hasznos információt, melyeket ezen a linken, illetveitt is eltudsz olvasni.
Ha szeretnél egy jó sütőtök krém leves receptet, akkor nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.