Egy kutatás eredménye szerint azok a hölgyek, akik fogyasztanak bogyós gyümölcsöket, jelentősen csökkentik a szívinfarktus kialakulásának esélyét. De mely gyümölcsöket érdemes kóstolgatni?
Ezek a mutatós gyümölcsök antioxidánsokban és polifenolokban is gazdagok, ezért segítenek felvenni a harcot a krónikus betegségekkel és a rákkal szemben. Egészségügyi hatásaik miatt pedig még vonzóbbak számunkra! Nem mindegyik kellemes ízű viszont e piros gyümölcsök közül - vannak kesernyések is, amelyeket csak valamilyen egészséges étel részeként fogyaszthatunk jóízűen.
Egy nemrég végzett tanulmány, melyet a Circulation lap közölt, azt sejteti: ha csak egy kevés bogyós gyümölcsöt keverünk is a reggeli műzlibe, joghurtba vagy smoothie-ba, az segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. Lássuk, melyik az a 6 egészséges bogyós gyümölcs, melynek igen áldásos a hatása a női szívre nézve!
1. Szeder
Ezek az ízletes bogyók polifenolban gazdagok - hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzéséhez. Jelentős mennyiségben tartalmaznak rostokat más gyümölcsökkel szemben. Egy csészényi szederben nagyjából 7 gramm rost található (a napi ajánlott rostbevitel 25-35 gramm). C-vitamint és vasat is jelentős mennyiségben tartalmaz, kalciummal, valamint A-vitaminnal is ellát bennünket.
Süssünk szederrel töltött pitét, kenjünk szederdzsemet a pirítósra, vagy együk őket magukban, egy nagy marokkal!
2. Áfonya
Ennek a bogyós gyümölcsnek a fogyasztása a memóriánkra is jó hatással van, magas mennyiségben tartalmaz olyan vegyületeket, melyek segítenek, hogy ne szűküljenek be az artériák, és a vér zökkenőmentesen haladjon a szervezetben.
Antioxidánsokban gazdag, ám zsírszegény bogyós gyümölcs az áfonya - telített zsírsav nincs benne, és remek forrása a C-vitaminnak, rostnak is. Nem is kérdés, hogy csökkenti a szívroham kockázatát.
3. Eper
Az édes csábítás! Ideális gyümölcs nőknek. Őrzi a szív egészségét és C-vitaminban is gazdag. Kiváló folsavforrás, amely feltehetően (de nem bizonyítottan) segít megvédeni a szívet. Az áfonyához hasonlóan olyan vegyületeket tartalmaz, melyek az artériák bővítését elősegítik, megakadályozva ezzel a plakkok képződését. No és van még egy jelentős előnye ennek a mutatós bogyós gyümölcsnek: fehéríti a fogakat!
4. Málna
Ezek az édes bogyók rostban gazdagok; csupán fél csészényi adag 4 gramm rosttal lát el bennünket. A napi javasolt rostbevitel 25 százalékát fedezhetjük belőle, de egyben C-vitaminnal és mangánnal is feltölt.
A málna alacsony zsírtartalmú gyümölcs, polifenolban viszont gazdag, amely segít mérsékelni a szívinfarktus esélyét. Próbáljuk ezt a remek bogyós gyümölcsöt becsempészni étrendünkbe, ahogy csak tudjuk!
5. Acai bogyók
Ha antioxidánsról van szó, ez a brazil gyümölcs szinte lesöpri riválisait, a szedret, az epret és az áfonyát! Kiváló rostforrás is, ugyanakkor az íze kesernyés. Jobban járunk, ha smoothie, zabpehely-reggeli vagy joghurt részeként fogyasztjuk őket, mert ha belekeverjük valamibe, az enyhít a kesernyésségén.
6. Vörös áfonya
Fanyar kis bogyós gyümölcs, mely nyaraláskor általában népszerű, ám egészségügyi előnyei miatt érdemes egész évben fogyasztani. Sok más előnye mellett a vörös áfonya növeli a HDL (avagy jó) koleszterin szintjét szervezetünkben, és segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását. Tehát mindenképp jól járunk vele!
Nőiesnek is nevezhetnénk ezeket a mutatós piros gyümölcsöket, de hozzá kell tenni: nemcsak a női szívek egészségét őrzik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.