A legtöbb gabona jó forrása a B-vitamin csoport tagjainak, de leginkább a hántolatlan változatuk bővelkedik bennük, (pl.: barnarizs, zabpehely, köles amaránt) A gabonák mindegyike más és más esszenciális aminosavban gazdag.
Ezért is érdemes variálni a különféle magokat! A magvak, bár csekély mennyiségben fogyaszthatóak fogyókúra során, mégis elengedhetetlennek minősülnek az egészséges étrend kialakítását tekintve.
A zabpehely inkább ajánlott, mert a müzliknek általában több a cukortartalma. A müzli fogyasztható önmagában és natúr joghurttal, kefirrel egyaránt, utóbbi íz kombináció remek reggelit képes elénk tárni akár percek alatt is.
A hagyományos müzli, amit régebben a német Alföldön ettek, az 30% zabpehelyből, 30% búzapehelyből, 10% mazsolából, 10% földimogyoróból és 20% friss gyümölcsből állt, magyarázza Dusa Fanni dietetikus.
Az eredeti müzli tehát egy keverék, ami egészséges és tápláló reggelit alkot. A modern kor vívmánya, hogy mindenféle egyéb (cukor, csoki) adalék kerül bele. A búza-, zab-, árpapehely nagyon egészséges, mert tele van élelmi rosttal, jó az emésztésnek, minőségi szénhidrátot tartalmaz, vagyis egyenletesen szívódik fel, magyarázza a dietetikus. A sima zabpehelynek alig van íze ezért érdemes hozzá tenni fahéjat, mézet, reszelt almát, édesítőszert.
Müzli házilag
Csak egy kicsivel igényel több energiát, ha házilag készítünk müzlit. Ehhez áztassunk be a búza-, rozs- vagy zabpelyhet illetve azok tetszőleges keverékét előző este. Jó adag friss idénygyümölccsel, ennek hiányában mirelittel jó ízű napindító, de őrölt magvakkal (mandula, dió, lenmag stb.) esszenciális zsírsavakhoz is juttathatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.