Génmódosítástól kék az eper?

genetika
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 04. 15:01
A tudományos társadalom kísérletező kedvű tagjai folyamatosan tesztelik, hol a határ a génmódosításban. Egyes alkotások láttán joggal hihetjük azt, hogy meseországba csöppentünk, hiszen közel sem tekinthető természetesnek, ha egy zöldségesnél kék eprek pislognak ránk a polcról.

Egyszerre furcsa, hasznos és veszélyes. A tudomány fejlődése újabb és újabb kérdéseket vet fel a génmódosításról.

A tudományos társadalom kísérletező kedvű tagjai folyamatosan tesztelik, hol a határ a génmódosításban. Egyes alkotások láttán joggal hihetjük azt, hogy meseországba csöppentünk, hiszen közel sem tekinthető természetesnek, ha egy zöldségesnél kék eprek pislognak ránk a polcról.

Persze a kék eper akkor sem természetes, ha nem tud pislogni, és szerencsére egyelőre azt még tényleg nem tud. Tréfálkozni ugyan lehet, de az tény, hogy a génmódosított élelmiszerek körbevesznek minket, csak nem minden esetben ennyire feltűnő a jelenlétük.

Mi az a GMO?

A génmódosított élelmiszereket sok esetben GM, illetve GMO jelzéssel látják el, ami a kifejezés angol megfelelőjének rövidítése. A génmódosítás során a tudósok megváltoztatják a növények - vagy bármely más élőlény - DNS láncát, azáltal, hogy egy rokonfaj génjét juttatják a kiválasztott egyedbe.

A gének manipulációjával, jobb tulajdonsággal rendelkező élelmiszert képesek előállítani. A tudomány célja tehát, hogy a társadalom számára hasznos dolgot teremtsenek, mégis sokan tartanak a végeredménytől, illetve attól, hogy pontosan nem tudni, hova vezet el ez a járatlan út a tudományban.

Miért pont kék?

A kék eper első elgondolásra nem tűnik különösebben hasznosnak a társadalomra nézve, annál inkább érdekesnek. Mi rejlik mögötte? A tudósok megvizsgálva különböző fajokat, olyan halra bukkantak, ami képes termelni egy anyagot, amivel ellen tud állni a jeges víznek, túlélve a hideg környezetet. Ezt a tulajdonságot igyekeztek az eperbe juttatni, ami így nem csak kék lett, de egyben fagytűrővé is vált.

alma8

A génmódosítás árnyoldalai

Az új tulajdonságoknak ára van. Közvetlen hatásként termelődhetnek olyan méreganyagok az előállított gyümölcsökben és növényekben, melyek mérgezőek az emberi szervezet számára. Ugyan a kártevő rovarok és vírusok sem támadják az élelmiszert, de ez kevésébe értékelhető, ha megbetegíti a társadalmat. Közvetett hatásai szintén megjelennek a tudományos tevékenységnek.

Mivel egy természetes folyamatba avatkozik be az ember, az hatással lesz az élővilágra és a táplálékláncra egyaránt. Bár még csak egy évtizede van a köztudatban a fogalom, már ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy egyes rovarfajok kipusztuljanak ennek hatására.

Bizalmatlanok a fogyasztók

A tudatos fogyasztás nem csak a mennyiségre, de a minőségre is különös figyelmet fordít. Azok a vásárlók, akik tisztában vannak a hosszú távú következményekkel, és az egyelőre sok esetben kérdéses hatással mind ránk, mind az élővilágra és a társadalomra nézve, kétszer is meggondolják, hogy a természetes, vagy a mesterségesen előállított, génmódosított terméket teszik-e bele a kosarukba. Természetesen ez mindenkinek a saját döntése marad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.