Hogyan szeressük meg a kelbimbót?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2020. szeptember 01. 15:35
A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

Előzzük meg a rákot sült kelbimbóval!

Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?”

Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal.

„Azokkelbimbók”, mondtam én.

Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott.

Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik.

Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. Akelbimbóaz én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott.

Akelbimbóa keresztesvirágúak (CruciferaevagyBrassicaceae) családjába tartozik akarfiollal, abrokkolivalés asalátávalegyütt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint akelbimbóolyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyekmegelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását.Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Miveltéli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünkősszel és télen.

Sült kelbimbórecept

Hozzávalók:

  • 900 g frisskelbimbó
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 evőkanál aprított fokhagyma
  • ½ teáskanál száraz oregánó
  • ½ teáskanál só
  • Citrom-ízlés szerint

  • A sült kelbimbó elkészítési módja

    • A sütőt előmelegítjük 230°C-ra
    • Megmossuk akelbimbót
    • Levágjuk a szárát, a külső, erős leveleket eltávolítjuk
    • Szár végétől kezdve, kettévágjuk
    • Enyhén kizsírozott tepsibe tesszük
    • Egy kis tálban összekeverjük az olíva olajat, a fokhagymát, az oregánót és a sót
    • A keveréket ráöntjük a kelbimbóra
    • Finoman megmozgatjuk, hogy belepje akelbimbót
    • 15-20 percet sütjük, amíg puha és halványbarna színű lesz
    • Ha szeretjük, tálalás előtt friss citromot is csavarhatunk rá
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.