A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.
Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?”
Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal.
„Azokkelbimbók”, mondtam én.
Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott.
Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik.
Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. Akelbimbóaz én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott.
Akelbimbóa keresztesvirágúak (CruciferaevagyBrassicaceae) családjába tartozik akarfiollal, abrokkolivalés asalátávalegyütt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.
A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint akelbimbóolyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyekmegelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását.Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Miveltéli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünkősszel és télen.
Hozzávalók:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.