Párosítsuk jól az élelmiszereket
Az olyan ételek, mint a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék és a paradicsom segítenek a gyulladás ellen. Ha jól párosítjuk őket, csodálatos eredményt érhetünk el.
A gyulladás a szervezetben számos egészségügyi állapot kiváltója. Ha elvágjuk az ujjunkat vagy megsértjük a térdünket, gyulladásos választ produkál a test. A pirosság és a duzzanat gyulladásos válasznak számít. Vírusos fertőzés esetén az immunrendszer gyulladást idéz elő azért, hogy megvédje a szervezetet.
Olykor azonban krónikus gyulladás tapasztalható, toxinok vagy túl sok zsírsejt miatt. Ha nem kezelik, olyan állapotokat alakíthat ki, mint az ateroszklerózis, szívroham és stroke. Vagyis, a krónikus gyulladást nagyon fontos kordában tartani és kezeltetni, hogy egyéb, komoly betegségektől megóvjuk magunkat.
A Birmingham-i Alabama Egyetemen végzett tanulmány szerint a krónikus gyulladás krónikus betegségeket eredményezhet - ám megfelelő ételek révén ez természetesen csökkenthető. A kutatók állítják: a gyulladásellenes élelmiszerek, így például a zöld leveles zöldségek, citrusfélék és a paradicsom nagymértékben segítenek elkerülni ezt a helyzetet.
A Liverpool-i Egyetem tanulmánya olyan ételek azonosításába is belefogott, amelyek segítenek megelőzni a krónikus gyulladást. A kutatók szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, polifenolokat tartalmazó étrend megvéd bennünket az életkorral összefüggő gyulladással és a krónikus betegségekkel szemben. Hozzátették: az idős emberek fogékonyabbak a krónikus gyulladásra, s előnyös számukra az étrend izorhamnetinnel, resveratrollal, kurkuminnal és vanillinsavval történő kiegészítése. Olyan ételek is hasznosak, amelyek ezeket a bioaktív molekulákat előállítják.
Ha a fokhagymát és a hagymát barna rizzsel és teljes értékű búzával kombináljuk, a szervezet cinkfelszívása közel háromszorosára nő. A cink egyik tápanyag, amely majdnem 66 százalékkal képes mérsékelni számos krónikus gyulladásos betegség, például az ateroszklerózis, a rák, a neurodegeneráció és immunológiai rendellenességek kockázatát.
Legközelebb, ha veszünk édesburgonyát, érdemes megszórni cayenne-paprikával. Az étel-társítás segíti a szervezet hatékony A-vitamin-felszívását. A vitamin a gyulladásos bőrbetegségek, például pattanások, illetve a bronchopulmonális diszplázia (BPD) krónikus tüdőbetegség leküzdésében is segítő kezet nyújt.
Ezek az ételek alkotják az egyik legjobb gyulladásgátló kombinációt. Az olívaolaj antioxidánsokat, növényi tápanyagokat és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A brokkoli vitaminokat és ásványi anyagokat, például káliumot és magnéziumot. Gazdag flavonoid- és karotinoidforrás, amely harcol a krónikus gyulladásokkal. Az olívaolaj fokozza a brokkoli zsírban oldódó vitaminjai, illetve az antioxidánsok, például a lutein és a béta-karotin felszívódását.
A kurkuma a legjobb gyulladáscsökkentő étel. Kurkumintartalma csodálatos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha ez a C-vitaminban gazdag karfiollal párosul, a hatás lenyűgöző. A karfiolban jelentős mennyiségű K-vitamin és folát található, melyek szintén segítik a gyulladás elleni küzdelmet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.