Nyugtató ételekre van szükségünk
A nyár komoly hatással van hangulatunkra, de általános fizikai jóllétünkre is. A nagy melegben olyan ételekre van szükségünk, melyek segítenek megküzdeni a hőséggel. Íme az egészséges étrend és a nyári diéta tippjei.
A nyári hónapokban bizony jócskán megemelkedhet a hőmérséklet, s a perzselő napsütésben olyan ételekre vágyunk, amelyek nyugalmat hoznak nekünk a melegben. A túlzott izzadás miatt könnyen kiszáradhatunk, s leginkább hideg italokat kívánunk. Sajnos, ez éppenséggel nem sokat segít, mert a rendkívül alacsony hőmérsékletű italok az érrendszert összehúzhatják, befolyásolva a test hőveszteségének folyamatát.
Milyen tanácsokat fontos betartani a melegben? Íme, mit igyunk és együnk, s hogyan valósítható meg a kielégítő nyári diéta.
1.Fokozzuk a víz bevitelt: nagy páratartalom esetén nem izzadunk megfelelően, ennek következtében a test nem tud hatékonyan hőt leadni. Ez az oka annak, hogy sok vizet kell inni, rendszeres időközönként, akkor is, ha nem vagyunk szomjasak – a cél a szervezet lehűtése, az egészség megőrzése.
2.Együnk sok friss gyümölcsöt, nyers salátát és enyhén fűszeres ételt. A gyümölcsök és a zöldségek könnyen emészthetőek, a nyári diéta alap elemei. Ráadásul a hidratációhoz is hozzájárulnak.
Kerüljük ugyanakkor az egészséges étrend érdekében az olajban sült ételeket, a gyorséttermi ételeket, melyeknek megemésztése időbe telik, s sok vizet is igényelnek. A fűszeres ételek növelik a test hőjét.
3.Fogyasszunk természetesen hűtő italokat, így kókuszvizet, citromos vizet, írót, cukornádlevet. Sose igyekezzünk a szomjunkat koffeines, szénsavas üdítőkkel csillapítani, mert nemcsak tele vannak cukorral és tartósítószerekkel, hanem vízhajtók is – vagyis fokozzák a vizeletürítést. Erre igazán nincs szükségünk nyáron.
Tipp: adhatunk a vízhez tulsi vagy bazsalikommagot, hogy fokozzuk a hűtő hatást.
4.A túró kiválóan alkalmas az egészséges étrendbe, mivel növeli a barátságos baktériumok számát a bélben, javítja az emésztést és fokozza az immunitást.
5.Együnk sok uborkát, paradicsomot, répát, spenótot, céklát, hogy növeljük a szervezet víztartalmát. Kerüljük az olyan ételeket, amelyek csak savasságot okoznak és az emésztést érintik. Együnk több, de kis mennyiségű ételt a nyári diéta részeként és tartsuk aktívan az emésztőrendszerünket.
6.A nyers mangó speciális gyümölcs nyáron, s nagyon hasznos a hőguta és a gyengeség megelőzésében. A nyers mangólé segít visszaállítani az elektrolitok egyensúlyát is a szervezetben.
Íme egy tipikus nyári diéta, amelyet könnyű követni.
1.Reggeli: együnk 2-3 friss gyümölcsöt, ezek semlegesíthetik a gyomorsavakat, könnyűnek és aktívnak érezzük tőle magukat. Természetes energiaforrások.
2.Uzsonna: igyunk meg egy pohár írót / kókuszvizet, hogy felfrissüljünk. Kellemesek tízórainak és egészségesek is.
3.Ebéd: fogyasszunk el egy tál salátát, zöldségekkel gazdagon megrakva, esetleg pitával kísérve.
4.Vacsora: együnk gyümölcsjoghurtot vagy smoothie-t. Telítőek, táplálóak és nagyon jól hűtenek. A nyári diéta kiváló részei.
5.Sült zöldségek, fagyasztott levesek, grillezett csirke, gőzölt hal, tofu, citromlé szintén jöhet.
Az említett egészséges, nyári diéta és étrend zsírban alacsony, fehérje-tartalmát tekintve közepes, s igen jó keveréke az előnyös szénhidrátoknak. Segít kontrollálni az elhízást, a vérnyomást, a koleszterinszintet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.