Mit csinál a táplálékkal a vesénk?

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 19. 15:33
Nagyon sokféle dolgot fogyasztunk, és azok sokszor különféleképpen bomlanak le bennünk.

Nagyon sokféle dolgot fogyasztunk, és azok sokszor különféleképpen bomlanak le bennünk.

Amennyiben a vese elégtelenül működik, a vese képtelen lesz kiválasztani a húgysav egy részét, az fölhalmozódik, és lerakódik az ízületekben, köszvényt okozva.

A szervezet saját sejtmagjai és a megevett húsok sejtmagjai például a májban bomlanak le, és melléktermékként húgysav képződik, amely a vérbe kerül. A vérben lévő húgysavat a vese kiválasztja, és az a vizelettel ürül belőlünk. A vizelet normál pH-ja a 4,5-8,5 közötti tartományban van, vagyis igen savas is lehet. Ha a vizelet savas, akkor az azt jelenti, hogy a vese savat választott ki. Ha kiválasztotta a savat, akkor mi halmozódik fel?

Amennyiben a vese elégtelenül működik, a vese képtelen lesz kiválasztani a húgysav egy részét, az fölhalmozódik, és lerakódik az ízületekben, köszvényt okozva. A vese egy feltűnően „intelligens” szerv - mindenesetre a mosóporoknál intelligensebb. Képes elkülöníteni egymástól a vízoldékony anyagcsere-végtermékeket és a szervezet számára továbbra is fontos cukrot, fehérjét, vörösvértestet, fehérvérsejtet - így rutinszerűen választja ki a húgysavat is.

A vese megbetegedését több dolog is okozhatja, olyan kutatást azonban nem igazán létezik, amely a túlzott savtermelődés és a veseelégtelenség között bármiféle kapcsolatot kimutatott volna, vagyis a savasodási állítás áttételesen sem igaz.

veseko

Majdnem mindenki ismerheti a másnaposságnak azt az állapotát, amikor ég a gyomrunk. Nyilván ég, mert savas - mondhatná egy lúgosítási szakember, csak éppen azt ne felejtsük el, hogy a gyomrunk így is savas: tele van ugyanis gyomorsavval. (Érdekes, a gyomrunk mégsem savasodási rizikófaktor.)

Az alkohol (pontosabban: etanol, etilalkohol) pH-értékét tekintve úgy viselkedik, mint a semleges víz. Elfogyasztása után a gyomor és a belek nem kezdenek semmit az alkohollal; az közvetlenül felszívódik a véráramba, és a máj kezdi el feldolgozni, illetve kb. 5-10% feldolgozatlanul jut ki belőlünk: kiizzadjuk, kipárologjuk, kipisiljük.

A máj lassan dolgozza fel az alkoholt, ezért maradunk sokáig részegek. A máj acetaldehiddé, majd ecetsavvá oxidálja az alkoholt, végül az ecetsav már további oxidáció nélkül széndioxiddá és vízzé bomlik. De előfordul, hogy a vese még az előtt kiszűri a véráramból az aldehidet vagy az ecetsavat, hogy az tovább bomolhatna, ilyenkor ezek az anyagok a vérárammal távoznak.

Vagyis a gyomorégést inkább az előző éjszakai helytelen táplálkozás, illetve az erős szeszesitalok gyomorfalromboló hatása miatt érezhetjük, és megint ott tartunk, hogy ha a máj és a vese jól működnek, nem következhet be az általános savasodás.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.