Klasszik tésztaételek egészséges verzióban

vöröslencse
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 26. 13:57
Kedveled a hagyományos ízeket, de meguntad a megszokott recepteket? Ráadásul a strandszezon derekán szeretnél odafigyelni a kalóriákra is?

Kedveled a hagyományos ízeket, de meguntad a megszokott recepteket? Ráadásul a strandszezon derekán szeretnél odafigyelni a kalóriákra is?

Egy kis kreativitással és a megfelelő hozzávalókkal percek alatt felfrissítheted a tradicionális olaszos fogásokat. Tarts velünk és hozz ki valami egészen újat a jól bevált receptekből!

A tésztaételekről a legtöbbeknek az olasz konyha olyan remekei jutnak eszébe, mint például az egész világon elterjedt bolognai vagy a carbonara, amelyek alapjai ugyan minden háznál hasonlóak, mégis mindenki kicsit másképp készíti el őket. Ha klasszikus tésztaételekről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a csípős ízek szerelmeseinek kedvencét, az arrabiatat, illetve a sokak által kedvelt tonhalas változatot sem.

Ezeket a hagyományos recepteket senkinek sem kell bemutatni, azonban most egy kis csavarral megkíséreljük feldobni és egészségesebbé tenni őket. Mit szólnál, ha ezúttal kihagynánk a fehér lisztet a fogásokból? Elsőre furcsának tűnhet, főleg, mert tésztaételekről van szó, de a végeredmény garantáltan egy bűntudatmentes vacsora lesz.

Carbonara vöröslencse és répa pennével

Az eredeti receptben a tésztán kívül mindösszesen négy hozzávaló szerepel: szalonna, tojás, parmezán és olívaolaj. Az egyszerű, de nagyszerű étel elkészítésénél csupán arra kell figyelni, hogy a sóval, borssal, szerecsendióval és parmezánnal fűszerezett, felvert tojás ne a tűzforró tésztára kerüljön. Az olaszok trükkje a rázogatás, ugyanis miután a meleg, de nem forró tésztára öntik a tojásos keveréket, óvatosan mozgatni kezdik az edényt, így érik el a világhírűen isteni krémes állagot. Ha egy kis változatosságra vágysz, és a nyári alak megtartása érdekében odafigyelsz a szénhidrátbevitelre, akkor hagyományos lisztes alapú tészta helyett készítsd el carbonaradat Légumio vöröslencse és répa pennével! Az újragondolt variáció, a kizárólag zöldségekből és hüvelyesekből álló tésztának köszönhetően könnyű szerrel egészséges, rostban és fehérjében gazdag lakomává alakul.

Arrabiata vöröslencse és répa pennével

Biztosan észrevetted már, hogy a klasszikus olasz receptek elkészítéséhez csupán néhány hozzávaló szükséges, a kulcs a frissességben és az egyszerűségben rejlik. Az arrabiata például egy 15 perc alatt elkészíthető paradicsomos tésztaétel, amelyet a csípős chili és a friss petrezselyem teszt különlegessé. Amíg a tészta fő, egy kis olívaolajon pirítsd le a felszeletelt fokhagymát és chilit, adj hozzá hámozott paradicsomot, sót, borsot és néhány kanállal a tészta főzőlevéből! Pár percig főzd, keverd össze a tésztával és jó sok friss petrezselyemmel, parmezánnal megszórva tálald! Ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra és a hagyományos recept alapján készült verzió nem fér bele az étrendedbe, cseréld a tésztát Légumio vöröslencse és répa pennére és pillanatok alatt glutén-, tojás- és laktózmentes, illetve vegán ebédet varázsolhatsz magadnak fölösleges kalóriák nélkül.

Paradicsomos, tonhalas zöldborsó és cukkini rigatoni

Ha bűntudatmentes ebédre vágysz, készítsd el az olaszok „pasta al tonno e pomodoro” értékes tápanyagokban, vitaminokban, fehérjében és rostban gazdag pár perces újragondolt receptjét! A tonhal, pontosabban a benne lévő tápanyagok segíthetnek az energiaszint növelésében, csökkentik a koleszterinszintet, valamint az immunrendszer megerősítésében is részt vesznek, és még a fogyást is elősegítik. A Légumio zöldborsó és cukkini rigatoni pedig tele van értékes fehérjével, rostokkal, ami szintén elengedhetetlen alapja az egészséges étkezésnek. Ha ennyi nem lenne elég, a színpompás fogás percek alatt elkészíthető és még finom is!

Klasszikus bolognai ragu csicseriborsó és kukorica fusillivel

Az olasz konyha egyik elterjedt alapja az úgy nevezett sofritto, ami a sárgarépa, zeller és vöröshagyma trióját jelenti. Eredetileg ehhez az alaphoz jön hozzá a darált marhahús, a vörösbor és a hámozott paradicsom. A finom fogás kulcsa a ragu hosszas párolása és persze az „al dente”, azaz tökéletes állagú tészta. Ha hagyományos száraztészta helyett zöldségtésztával kombinálnád a szószt, akkor nincs más dolgod, mint pár perc alatt lobogó sós vízben kifőzni azt. Légy résen, mert tényleg pillanatok alatt „al dente”-re fő!

A receptért kattints ide, további ötletekért pedig látogass el a legumio.hu oldalra!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.