Ha ezt nem eszed, nem jó a diétád!

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 08. 13:33
A fehérjék a testünk alapkövei. Ha nem viszünk be eleget a táplálkozásunk során, azt izmaink, bőrünk és minden porcikánk megsínyli. Éppen ezért különösen fontos, hogy diétázás idején is elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük.

A fehérjék a testünk alapkövei. Ha nem viszünk be eleget a táplálkozásunk során, azt izmaink, bőrünk és minden porcikánk megsínyli. Éppen ezért különösen fontos, hogy diétázás idején is elegendő mennyiséget fogyasszunk belőlük.

Testünk 14-16%-a fehérjékből áll, ezek fontos funkciót töltenek be szervezetünkben. Hozzájárulnak a csontok, a kötőszövet, az inak, a haj és bőr, de még a hormonháztartásunk és immunrendszerünk egészséges fejlődéséhez és működéséhez, regenerálják a sejteket. Mivel alacsony szinten tartja a táplálkozás során bevitt energiát és csökkenti az éhségérzetet, segít abban, hogy a fogyókúra igazán hatékony legyen.

A fogyáshoz tehát fehérje kell!

Ha úgy vágunk a diétába, hogy nagyjából nem eszünk semmit, akkor csak annyit érünk el, hogy a testzsír tömegének csökkenése után izomtömegünk indul fogyásnak. A megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás azonban épp ezt akadályozza meg, segítségével tényleg csak a túlsúlyból veszíthetünk. A fehérjék feldolgozása ugyanis többletmunkát igényel a testünktől, hiszen először szénhidráttá kell alakítania, hogy hasznosítani tudja, és ezzel energiát használ fel. Ráadásul a fehérjék feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra sem, így a felesleges energia nem raktározódik el a zsírsejtekben. Nem csoda, hogy sok diétás módszer jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. Sokan nem igazán tudják, mennyire van szükségük naponta ebből az összetevőből és gyakran kevesebbet fogyasztanak a szükségesnél. A javasolt mennyiség testtömegkilogrammonként 0,8 g, de ha komoly izomépítő edzésekre készülünk, akkor ez 2-4 g közé emelkedik.

Mindenben van fehérje!

Bár az emberek többsége úgy gondolja, hogy fehérjéhez csak húsból juthatunk, ez korántsem igaz, hiszen a tejtermékek, zöldségek, de még a gyümölcsök is tartalmaznak fehérjéket. Tény és való, hogy a húsfélék fehérjetartalma, minőségüktől függően 10-25%, de a finomabb sajtok, mint például a mozzarella, a camembert, a parmezán és a cheddar 17-32%-ot tartalmaz, sőt, a zöldségek közül a hüvelyeseknek, a lencsének, a babnak, és a sárgaborsónak 18-25%, a szójának pedig egyenesen 40% a fehérjetartalma! A gyümölcsök közül a csonthéjasok, a mandula, a mogyoró és a dió rendelkezik kimagasló értékkel, ezekben 20%-nyi a fehérje. A különböző élelmiszerek fehérjetartalmát befolyásolja az is, hogy milyen minőségűek és hogy vannak elkészítve. A legkönnyebben a tejből juthatunk fehérjéhez, bár a benne található mennyiség a húshoz és a sajtokhoz képest kevesebb, mindössze 3-3,5%.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.