Érdekességek a halolajról

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 14. 15:23
A halolaj serkenti az agyműködést, és sok betegség megelőzhető ha fogyasztjuk.

A halolaj serkenti az agyműködést, és sok betegség megelőzhető ha fogyasztjuk.

A londoni Queen Mary, és az amerikai Harvard egyetemek közös kutatásában feltárták annak mechanizmusát, hogyan képes a halolaj olyan betegségeket megelőzni, mint a reumatoid artritis. A neves Nature szaklap számában közöltek szerint, a halolaj egyik összetevője, a DHA a szervezetben Resolvin D2-vé alakul, ez a molekula pedig csökkenti a gyulladásos folyamatokat, miközben - ellentétben a már piacon levő egyéb gyulladáscsökkentőkkel - nem gyengíti az immunrendszer működését.

,,Régóta tudtuk, hogy a halolaj jótékony hatású azoknál a betegségeknél, melyeknek gyulladásos folyamat az alapja. Ennek pontos mechanizmusát írta le munkacsoportunk a Resolvin D2 keletkezésének, szerkezetének és hatásának feltárásával." - számol be a kutatás jelentőségéről Mauro Perretti, a Queen Mary Egyetem professzora.

A kutatók szerint ez a molekula nem csak az ízületi gyulladás, de számos más betegség - szepszis, stroke - ellen egyaránt ható új gyógyszerek alapja lehet, a gyulladás ugyanis számos betegség kialakulásában szerepet játszik.

Ilyenkor, a szervezet fertőzésekkel szembeni természetes védekezőképessége tévesen, a test saját szövetei ellen fordul. Laboratóriumi körülmények között, a Resolvin D2 a folyamat kritikus lépését, a fehérvérsejtek érfalhoz való hozzátapadását volt képes megakadályozni.

A halak fogyasztása javítja az agyműködést!

Egy tanulmány szerint, a fejlődő országokban élő idősek számára, akik rendszeresen esznek halat, kisebb az elbutulás (demencia) kockázata. A kutatók a Kínában, Indiában vagy az öt latin-amerikai ország egyikében élő, közel 15 000 vizsgált személynél azt találták, hogy a demencia előfordulása a halfogyasztás gyakoriságával arányosan csökkent.

A halfogyasztás és a demencia ritkább előfordulása közötti összefüggés akkor is megmaradt, amikor a kutatók jövedelem, képzettség és életmódbeli szokások alapján csoportosították a résztvevőket, ami arra utal, hogy az eltérésekért nem lehetnek pusztán a szociális és gazdasági különbségek a felelősek.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kutatásuk keresztmetszeti képet ad, ezért nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. ,,További bizonyíték várható." - írják közleményükben. A kutatás következő fázisában, amelynek során ezeket a személyeket hosszú időn keresztül követik, hogy megállapítsák, vajon a halfogyasztás összefügg-e a demencia kialakulásának kockázatával.

Ha nem a hal védi az elöregedő agyat, a kutatók úgy vélik, hogy az előnyök valószínűleg az omega-3 zsírsavak fogyasztásából származnak, amelyek a legnagyobb mennyiségben, az olajos halakban található, mint a lazac, a makréla és a tonhal.

Laboratóriumi kutatások szerint, az omega-3 zsírsavaknakszámos olyan tulajdonságuk van, amelyek csökkentik a demencia kockázatát, ilyenek például az idegsejtek védelme, a gyulladáscsökkentés, és az Alzheimer-kóros pácienseknél megfigyelhető amiloid-lerakódások létrejöttének gátlása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.