Gyakran kapjuk azt a tanácsot egészségügyi szakemberektől, hogy fogyasszunk több tejterméket. Valójában azonban a kalcium fokozott bevitelére hívják fel a figyelmünket. Kalcium alatt leginkább a tejre gondolunk, pedig sok egyéb élelmiszer is tartalmazza!
Amikor azt halljuk tanácsként, hogy iktassunk nagyobb mennyiségű kalciumot a mindennapi étkezésünkbe, azonnal a tejre és hozzá tartozó termékekre gondolunk. Való igaz, hogy ezzel hamar elérjük a szükséges kalcium bevitelt, de nem csak a tejre hagyatkozhatunk.
Négyéves kor felett 1000 mg kalcium javasolt naponta, s ha elértük az 50 éves kort, még többre van szükségünk a csontritkulás kockázata miatt. Legalább 3 pohár tejet kellene meginnunk, hogy a követelménynek megfeleljünk.Csakhogy ez nem mindenkinek esik jól, főleg azoknak nem, akiknek nehézségeik vannak a tej bizonyos összetevőinek megemésztésével, vagy allergiásak rá. Sok tejet jelentősen fel is dolgoznak, ez pedig befolyásolja azt, ahogyan szervezetünk felszívja a tápanyagokat.
Így tehát egyéb források után is nyugodtan nézhetünk, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot. Lássuk a választékot!
Népszerű zöldség, mert többféle módon fogyasztható. Turmixot készíthetünk belőle, pár levelet egy kis liszttel és egy kis fűszerezéssel a sütőben is kisüthetünk, kelkáposzta-chipsnek. Nemcsak kalciumban gazdag, erős antioxidáns is, amelyről bizonyított, hogy védelmet nyújt a prosztata- és vastagbél rák ellen, K-vitamin tartalmának köszönhetően.
Egy csészényi spenót salátába téve is kalciumhoz juttat bennünket, de a párolt változattal járunk a legjobban. Egy spenóton végzett tanulmány szerint a szív- és érrendszerre nézve igen szép eredményeket ér el ez a zöldség, képes ugyanis csökkenteni a vérnyomást azzal, hogy javítja az artériák merevségét, nitrát tartalma miatt.
Párolva vagy hirtelen sütve a legjobb, egy kis fokhagymával és fűszerezéssel. Ízletes módja annak, hogy több kalcium kerüljön a szervezetünkbe, sőt a bevitt fenolok mennyiségét is növeli. A leveles kel zöldségek (így a brokkoli és a kelkáposzta is) fenolos vegyületekben gazdagok, amely segít felvenni a harcot a rák és a szívbetegségek ellen.
A kínai ételeknek gyakori összetevője a szezám mag, de a hamburger zsemle tetején is megtaláljuk. Nem is sejtenénk azonban, hogy egy kicsit nagyobb mennyiségű szezám maggal csaknem a teljes napi kalcium bevitelüket „rendezhetjük”! Hiszen 100 grammnyi magban 975 mg található, vagyis közel 1000 milligramm. Emellett még élelmi rostokban és „jó zsírokban” is gazdag.
A joghurt tejtermék, magas kalcium tartalommal. Ám a feldolgozott tejjel ellenétben az organikus joghurt a legjobb kalciumforrás a tejtermékeken belül, ugyanis természetes erjesztési folyamatának köszönhetően megőrzi teljes tápanyag-tartalmát, a probiotikumok hozzáadott előnyeivel.
A sajt változó mennyiségben tartalmaz kalciumot, típusától függően. A cheddar egy kiemelendő, jellemző fajta, más sajtváltozatok tipikusan 500mg-1000mg közötti kalciumot rejtenek 100 grammonként.
Igen kevés kalóriával, de viszonylag nagy mennyiségű fehérjével kell számolnunk, ha tofut fogyasztunk. Vasban gazdag, s attól függően, mennyire dolgozták fel, jelentős mennyiségű a kalcium vagy magnézium tartalma is.
Használjuk ezeket az élelmiszereket a tej alternatívájaként, vagy mellé nyugodt szívvel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.